NOORWEGEN

Inleiding

Ontdek avontuurlijk Noorwegen!

Noorwegen, het land van fjorden, bergen, de bekende Noorse trollen en natuurlijk de Vikingen. Ga je mee met Mr. Yeti naar het land van deze overweldigende natuur? In Noorwegen kan je even helemaal tot rust komen, genieten van de ongelofelijke vergezichten en niet te vergeten je grenzen te verleggen tijdens de klim naar de Kjeragbolten en Preikestolen. Noorwegen, een reis van Mr. Yeti waar je nog lang bij kan wegdromen….

In Noorwegen vind je naast de prachtige natuur ook veel dieren zoals elanden, rendieren, lynxen en misschien zelfs wel beren! Hoe tof zal dat zijn? De kans is overigens wel klein, maar zeker de moeite waard om Noorwegen te bezoeken. Wil je even een verfrissing tijdens de groepsreis? Dat kan je doen in de vele meren die Noorwegen rijk is. Een dagje niks doen of vang je liever een vis om ’s avonds samen van te genieten? Doe lekker wat je wil tijdens jouw groepsreis in Noorwegen, want bij Mr. Yeti heb jij het te zeggen!

Ondanks dat Noorwegen zo’n groot land is, telt Noorwegen slechts 5 miljoen inwoners. Je zult daardoor tijdens de actieve groepsrondreis in Noorwegen niet veel mensen tegenkomen. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo, waar tevens de meeste mensen wonen. De voertaal in Noorwegen is Noors, maar een heel groot gedeelte van de bevolking praat goed Engels. Naast de Noren kent Noorwegen ook de Sami. Deze bevolkingsgroep woont in het noorden van Noorwegen en hebben hun eigen taal.

Noorwegen is in doorsnee van noord naar zuid 2000 kilometer lang en 450 kilometer breed. Noorwegen kent enkel 1 buurland en dat is Zweden. De kustlijn van Noorwegen bestaat uit duizenden kleine eilandjes. Waar Noorwegen natuurlijk bekend om staat zijn haar vele meren, bossen, bergen en fjorden. Deze zal je dan ook zeker en vast tegenkomen tijdens jouw actieve groepsreis in Noorwegen. Het grootste deel van Noorwegen bestaat uit bergen en maar liefst 70% is bos. De rest van Noorwegen bestaat uit water.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid met je GSM is in Noorwegen geen enkel probleem. Deze verbinding kan in afgelegen gebieden en de bergen wat minder zijn. Natuurlijk is dat voor jou geen probleem want we zijn immers gezellig samen tijdens deze groepsreis en zal je je GSM zeker niet missen. Mocht je iemand in Noorwegen willen bellen dan zet je het landnummer 47 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit Noorwegen naar België bellen, dan kies je voor 32.

In Noorwegen is veel gratis toegang tot een lokaal netwerk. Veel restaurants, hotels, cafés, winkelcentra en sommige benzinestations bieden deze service gratis aan. Ideaal dus als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen alvast wilt delen met vrienden.

Cultuur

De Noren zijn erg familiair en gemoedelijk. Als ze je nog niet kennen kunnen ze terughoudend zijn, maar dit verdwijnt al snel als men elkaar wat beter kent. Het merendeel van de Noorse bevolking woont in Oslo.

De Noren hebben een sterke band met de natuur, zijn zeer sportief en passen hun activiteiten aan, aan de verschillende seizoen. Hiken en kanoën doen ze in zomer en in de winter zijn schaatsen en skiën populaire sporten.

Wie kent ze niet, de Noorse trollen! Deze zijn terug te vinden in verschillende musea. De geschiedenis van de trollen gaat ver terug. Ze zouden vroeger in bossen en tussen de rotsen hebben geleefd, maar waren enkel ’s nachts actief. Eenmaal in aanraking met zonlicht, werden ze van steen. Sommige Noren zeggen wel eens een versteende trol tegen te komen in de rotsten. Tijdens jouw groepsreis door Noorwegen zul je ook zeker een beeld van een trol tegenkomen langs de weg.

Feestdagen en evenementen

Noorwegen kent de volgende feestdagen:

1 januari
Nieuwjaarsdag

6 februari
Nationale dag van de Sami

20 maart
Palmzondag

Maart/april (varieert)
Pasen

1 mei
Dag van de Arbeid

17 mei
De Noorse nationale feestdag

29 juli
Sint Olav

25 & 26 december
1e en 2e Kerstdag

31 december
Oudjaarsavond

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora
Noorwegen kent ontelbaar veel naald- en loofbossen. Hoe noordelijker je gaat, hoe meer het bos wordt ingeruild voor moerasplanten, heide en mos. In het midden van Noorwegen vind je veel vegetatie en vruchten zoals bosbessen, frambozen en zelfs aardbeien! In de bossen vind je ook veel eetbare paddenstoelen.

Fauna
Het meest bekende dier van Noorwegen is de eland. Net als in buurland Zweden komen deze voornamelijk voor in het noorden. Er leven ook veel rendieren die voornamelijk als vee worden gebruikt. Zelfs de bruine beer, veelvraat en lynxen zijn nog altijd in Noorwegen terug te vinden. Dit komt omdat Noorwegen haar dieren en natuur dient te beschermen tegen uitsterving. De kans dat je ze tegenkomt is wel erg klein, want ze zijn zeer snel en schuw. In Noorwegen zijn ook veel vogels te vinden zoals eenden, meeuwen, zeekoeten en papegaaiduikers. Papegaaiduikers? Ja daarvoor hoeft je niet speciaal naar IJsland. Ook vind je er natuurlijk veel vis. Heerlijk voor ’s avonds!

Natuurparken
Noorwegen kent maar liefst 41 nationale parken. Deze zullen wij zeker bezoeken tijdens de actieve groepsreis door Noorwegen. In de meeste parken zijn de paden duidelijk gemarkeerd, dus verdwalen zal je niet snel!

Ook vind je in Noorwegen veel hutjes in de parken waar je gratis mag overnachten. In Noorwegen kennen ze namelijk het allemans recht. Iedereen heeft het recht om te gaan en te staan waar hij zelf wil, maar let hierbij wel op de dieren want parken zijn zeer belangrijk voor ze.

Geldzaken

Tijdens jouw actieve groepsreis in Noorwegen betaal je met de Noorse Kroon. Voor 1 Euro heb je ongeveer 9,5 Noorse Kronen. Voor de actuele wisselkoers kijk je het best even hier. Noorwegen staat vaak bekend als een duur land. In praktijk valt dit meestal nog wel mee, maar je moet natuurlijk wel opletten wat je koopt. Vis is in Noorwegen bijvoorbeeld goedkoper dan vlees. Verse groente en alcohol zijn daarentegen erg prijzig. Kijk niet raar op als je €12,- voor een pintje moet betalen op restaurant.

Met je credit card kan je in Noorwegen bijna overal betalen. Het kan bij benzinestations nog wel eens voor problemen zorgen, dus neem altijd voldoende contant mee tijdens je groepsreis. Je kunt bij je Belgische bank alvast uit voorzorg geld wisselen. Euro’s wisselen in Noorwegen is namelijk niet goedkoop.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Noorwegen? Zorg dan dat je vooraf goed voorbereid bent. Het komt vaak voor dat je in Noorwegen direct contant moet betalen voor de behandeling. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 113. Dit is namelijk het noodnummer voor ambulances. In de grote steden vind je voldoende apotheken. Zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Noorwegen.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Noorwegen dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar Noorwegen te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

Het autorijden in Noorwegen is anders dan in België. Anders dan je misschien had verwacht zijn de wegen erg druk. Er zijn weinig mensen, maar ook weinig wegen. Vooral in de zomer kan het erg druk zijn op wegen naar het noorden en westen van Noorwegen. Snelwegen zijn Noorwegen bijna niet en mag je op de meeste wegen 70 kilometer per uur rijden.

De wegen in Noorwegen zijn wel goed te bereiden doordat ze netjes zijn geasfalteerd. Wil je graag het hele land zien, dan wordt aangeraden de trein te pakken. Deze is erg comfortabel.

Tijdsverschil

Er is in Noorwegen geen tijdsverschil met België. Net als in België kennen ze ook de zomer- en wintertijd. In de winter zijn de dagen in Noorwegen wel een stuk korter dan in België. Dit komt omdat Noorwegen veel noordelijker ligt dan België. In de zomer is dit juist andersom. Dan is het in Noorwegen weer langer licht.

Elektriciteit

Noorwegen kent een voltage van 230. Stopcontacten hebben 2 ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een verloopstekker is dus niet nodig tijdens jouw actieve groepsreis in Noorwegen.

Reistijd en klimaat

Het is mogelijk Noorwegen het gehele jaar te bezoeken. In de zomer is het weer zacht en de winter is het koud, zoals in Zweden. Binnen een dag kun je in Noorwegen geraken, maar wil je wat meer comfort dan neem je het best een tussenstop in Denemarken. Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Noorwegen. Met slecht 2 uur ben je al in Oslo.

Dankzij een warme golfstroom heerst er een relatief mild klimaat in Noorwegen. In de berggebieden begint de winter vaak al in Oktober. Op een dag kan er zo 150cm sneeuw vallen, wat natuurlijk voor prachtige plaatjes zorgt.

De laagste temperaturen in Noorwegen worden in het noorden gemeten (maar liefst -50 graden). In het zuiden van Noorwegen kan het ook flink vriezen in de winter. De gemiddelde temperatuur ligt dan op -30. Dankzij de droge lucht voelt dit gelukkig niet zo koud.

De laagste temperaturen in Noorwegen zijn rond de -50 graden. Dit is dan wel het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Ook in het zuiden van Noorwegen kan het flink vriezen in de winter, de gemiddelde temperatuur is -30. Dit voelt echter lang niet zo koud aan door de droge lucht.

In de zomer is de temperatuur wat aangenamer met zo’n 25 graden. Dit geldt met name voor het midden en zuiden van Noorwegen. Hoe noordelijker je gaat, hoe kouder het natuurlijk wordt.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Noorwegen te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem luchtige, maar ook vooral warme kleding mee in verband met de wisselende weersomstandigheden in Noorwegen.
 • Een goed regenpak en goede fleece trui of vest heb je zeker nodig in Noorwegen
 • In de wintermaanden heb je warme kleding, handschoenen, muts en sjaal, en een dikke winterjas nodig. Wij raden jou ook zeker aan om thermaal ondergoed en schoenen met een rubberen zool te dragen tegen de kou.
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden.

Uitgebreidere informatie over de juiste kledingkeuze ontvang je uiterlijk twee weken op voorhand van jouw actieve groepsreis door Noorwegen.