ZWEDEN

Inleiding

Natuurlijk Zweden

Ga met Mr. Yeti mee op reis naar natuurlijk Zweden en ontdek de oneindig uitgestrekte natuur, elanden, rendieren, wolven en beren. Maar er is nog veel meer! Met haar 100.000 meren is Zweden de perfecte bestemming om samen met je medereizigers actief te zijn, maar ook heerlijk tot rust te komen in de overweldigende natuur. Wil je actie, avontuur en gezelligheid? Dan is Zweden dé perfecte bestemming voor jou, want Zweden is coming soon!

Wie kent ze niet, de typische rode Zweedse huisjes aan een meer? Zweden is een van de grootste landen van Europa met slechts 9 miljoen inwoners. In doorsnee is Zweden van noord naar zuid 1.574 kilometer lang en 500 kilometer breed. Stockholm is de hoofdstad van Zweden en hier wonen ook de meeste mensen. De voertaal in Zweden is Zweeds, maar de Zweedse bevolking spreekt zeer goed Engels. De oorspronkelijke bewoners van Zweden waren de Sami die in het gebied boven de poolcirkel leven. Zweden bestaat voor 54% uit bos en 9% uit water. Hou jij van de natuur en rust, dan is Zweden zeker iets voor jou! In het binnenland is bos en berggebied en in het noorden zijn toendra vlaktes. Ik zeg, natuurlijk Zweden!

Met Mr. Yeti ervaar je Zweden op zijn mooist! We gaan de meest bekende bezienswaardigheden van het land bezoeken en koppelen dit aan toffe activiteiten. Samen met een Nederlandstalige reisbegeleider verken je het land. Wil jij meer informatie over dit prachtige land of over de reizen die wij aanbieden naar Zweden, lees dan snel verder! We geven je alvast de eerste voorbereiding tips voor jouw actieve groepsreis naar Zweden.

Ben jij klaar voor knäckerbrod, elanden, natuur en heel veel gezelligheid? Boek dan vandaag nog jouw actieve groepsreis naar Zweden. We wensen je alvast veel succes met de voorbereiding!

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid met je GSM is in Zweden geen enkel probleem. Deze verbinding kan in afgelegen gebieden en de bergen wat minder zijn. Natuurlijk is dat voor jou geen probleem want we zijn immers gezellig samen tijdens deze groepsreis en zal je je GSM zeker niet missen. Mocht je iemand in Zweden willen bellen dan zet je het landnummer 46 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit Zweden naar België bellen, dan kies je voor 32.

In Zweden is veel gratis toegang tot een lokaal netwerk. Veel restaurants, hotels, cafés, winkelcentra en sommige benzinestations bieden deze service gratis aan. Ideaal dus als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen alvast wilt delen met vrienden.

Cultuur

Het grootste gedeelte van de inwoners van Zweden is Zweeds (90%). Slechts 10% komt uit een ander land. De inwoners van Zweden lijken wat afstandelijk, maar dit komt door hun behoefte aan privacy, die ze jou ook gunnen. Als je ze eenmaal kent word je er met open armen ontvangen.

In Zweden eten ze veel lokale producten en trekken veel de natuur in. Ze staan vooral bekend om de extreme sporten zoals down hill mountainbiken en snowboarden.

Het Zweedse geschrift verschilt veel met die van Vlaanderen. In Zweden hebben ze veel puntjes en rondjes op de klinkers, zoals ä (oo), å (èè) en ö (eu). Daarnaast wordt de letter ‘V’ als een ‘W’ uitgesproken en de letter ‘G’ als een ‘J’. Er zitten natuurlijk nog een aantal regels aan vast; alleen woorden die met een ‘G’ beginnen en eindigen met een medeklinker, spreek je uit met een ‘J’, zoals Göteborg. Eigenlijk spreek je dit dus ook uit als ‘Jeuteborje’.

Feestdagen en evenementen

Zweden kent de volgende feestdagen:

1 januari:
Nieuwjaarsdag

6 januari:
Driekoningen

Maart/april (varieert):
Pasen

1 mei:
Dag van de Arbeid

Mei/juni (varieert):
Hemelvaart

Mei/juni (varieert):
Pinksteren

6 juni:
Nationale feestdag

Rond 21 juni:
Midzomeravond

Rond 1 november:
Allerheiligen

24 – 26 december:
Kerstavond en Kerstmis

31 december:
Oudejaarsavond

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora
Zweden bestaat voor de helft uit bos, met name naaldbomen zoals dennen en sparren. In de zomer zijn er ook veel bloemen terug te vinden in Zweden. De meest voorkomende zijn klaprozen en margrieten. Ook vind je in Zweden veel fruit zoals bosbessen en frambozen, heerlijk! Op de eilanden Öland en Gotland groeien zelfs perziken, walnoten en moerbeien. Dit heeft te maken met de kalksteengrond. Doordat er in Zweden veel meren te vinden zijn is het talrijk aan vis, zoals baars, snoek en zalm. Heerlijk voor ’s avonds bij het eten!

Fauna
Naast de prachte natuur, vind je in Zweden ook veel wilde dieren, zoals elanden en rendieren. In Zweden vind je ook beren, wolven en lynxen. De kans dat je ze tegenkomt is vrij klein, maar de mogelijkheid bestaat natuurlijk!

Ben jij een vogelliefhebber? Dan is Zweden dé perfecte bestemming voor jou met maar liefst 300 soorten vogels! De Europese kraanvogel is de bekendste, want Zweden is namelijk een belangrijk broedgebied voor deze grote vogels.

Natuurparken
Met haar 29 nationale parken is Zweden eigenlijk één groot nationaal park. Het eerste park is ontstaan in 1909 en was tevens ook de eerste van Europa in zijn soort. De naam van dit park is Sarek, zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Daarnaast is Fulufjället ook een bekend park, dat in het midden van Zweden ligt. Hier vind je tevens de oudste boom ter wereld. Het park Tiveden dat tussen Stockholm en Göteborg ligt is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Wat vooral leuk aan de Zweedse natuur is, is dat je veel kunt eten. Zo vind je bijvoorbeeld zeer veel bosbessen, vossenbessen, cloudberries, lingonberries, frambozen en meer. Tijdens jouw actieve groepsreis in Zweden kan je deze gewoon uit de natuur plukken. Een paar bosbessen, frambozen of cloudberries geven je een flinke dosis zoetigheid, waar je weer even mee verder kunt.

Geldzaken

Tijdens jouw actieve groepsreis in Zweden betaal je met de Zweedse Kroon. Voor 1 Euro heb je ongeveer 8,5 Zweedse Kronen. Voor de actuele wisselkoers kijk je het best even hier.

Zweden staat vaak bekend als een duur land. In praktijk valt dit meestal nog wel mee, maar je moet natuurlijk wel opletten wat je koopt. Vis is in Zweden bijvoorbeeld goedkoper dan vlees. Verse groente en alcohol zijn daarentegen erg prijzig. Kijk niet raar op als je €12,- voor een pintje moet betalen op restaurant.

Met je credit card kan je in Zweden bijna overal betalen. Je credit card heeft wel een chip en een code nodig. Sommige oudere credit cards zullen alleen een magneetstrip hebben, wat niet voldoende is. Indien je niet in het bezit van een credit card kun je in Zweden ook gemakkelijk geld opnemen met je Maestro kaart. Je kunt natuurlijk ook alvast bij je Belgische bank uit voorzorg geld wisselen.

Gezondheid & vaccinaties

In Zweden is de gezondheidszorg erg goed geregeld. De afstanden zijn alleen wel veel groter dan in België. De ambulance is er bijvoorbeeld echt niet binnen 15 minuten en dit maakt dat ze in Zweden veel meer zelfredzaam zijn.

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Zweden? Zorg dan dat je vooraf goed voorbereid bent. Het komt vaak voor dat je in Zweden direct contant moet betalen voor de behandeling. Er bestaan namelijk geen afspraken tussen België en Zweden over het betalen van kosten voor medische hulp. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet overigens niet je identiteitsbewijs en reisverzekering papieren mee te nemen.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 112. Apotheken zijn net als in België op regulieren tijden open. Vaak zijn apotheken ook op zaterdag geopend. Zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Zweden.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Zweden dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

 • Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is).
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar Zweden te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

In Zweden zijn de wegen erg goed en je kunt overal komen. Een groot gedeelte daarvan is geasfalteerd en natuurlijk zijn er ook veel off-road wegen. Pas wel op met het gebruik van je navigatiesysteem, want veel plaatsen komen in Zweden vaker voor terwijl ze honderden kilometers uit elkaar kunnen liggen.

Tijdsverschil

Er is in Zweden geen tijdsverschil met België. Net als in België kennen ze ook de zomer- en wintertijd. In de winter zijn de dagen in Zweden wel een stuk korter dan in België. Dit komt omdat Zweden veel noordelijker ligt dan België. In de zomer is dit juist andersom. Dan is het in Zweden weer langer licht.

Elektriciteit

Zweden kent een voltage van 230. Stopcontacten hebben 2 ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een verloopstekker is dus niet nodig tijdens jouw actieve groepsreis in Zweden.

Reistijd en klimaat

Zweden kan je al bereiken in 1 dag met de auto of met de bus. Wil je wat meer comfort tijdens de reis dan kan je het beste overnachten in Denemarken. Het is ook goed mogelijk om met het vliegtuig naar Zweden af te reizen. Met ongeveer 2 uur ben je al in Stockholm. Wil je naar midden Zweden? Dan kan je het beste vliegen op Oslo, Oslo? Ja want vanaf Oslo kan je gemakkelijk verder rijden naar plaatsen in midden Zweden.

Zweden heeft een gematigd landklimaat en daardoor is het mogelijk om het gehele jaar door naar Zweden te reizen. De temperaturen in de zomer zijn vergelijkbaar met die van België. Wel kan het in de avond wat koeler zijn zodra de zon onder is. De herfst begint in Zweden al vroeg, wat prachtige plaatsjes oplevert. In de winter is het in Zweden erg koud. De temperaturen liggen dan tussen de -6 en -20 graden. Goed om te weten, in de meeste maanden regent het minder dan in België!

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Zweden te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem luchtige, maar ook vooral warme kleding mee in verband met de wisselende weersomstandigheden in Zweden.
 • Een goed regenpak en goede fleece trui of vest heb je zeker nodig in Zweden.
 • In de wintermaanden heb je warme kleding, handschoenen, muts en sjaal, en een dikke winterjas nodig. Wij raden jou ook zeker aan om thermaal ondergoed en schoenen met een rubberen zool te dragen tegen de kou.
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden.

Uitgebreidere informatie over de juiste kledingkeuze ontvang je uiterlijk twee weken op voorhand van jouw actieve groepsreis door Zweden.

Daglicht en Noorderlicht

Het Aurora Borealis, beter bekend als het Noorderlicht is iets wat bij veel mensen boven aan op de bucketlist staat. Als je in de winter naar Zweden reist is de kans groot dat je het ziet (van september tot en met maart). In het noorden van Zweden is de kans het grootst om het licht te zien. Het is een beetje groen van kleur en beweegt snel.

De middernachtzon is ook een bijzonder verschijnsel in Zweden. In het noorden van Zweden zijn er wel 75 nachten in de zomer waarin de zon te zien is! Oftewel, 24 uur per dag zon. Dat wil je toch niet missen?

Muggen

Wat veel mensen niet weten, is dat het muggenseizoen helaas onlosmakelijk met het buitenseizoen verbonden is. Wel zijn er genoeg manieren om de muggen het niet gemakkelijk te maken. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Muggen houden niet van zon en wind
 • Koop een anti-mug lotions of spray met DEET
 • Trek kleding aan die muggen te allen tijden vermijden (lange losse kleding)
 • Zorg zeker op het moment dat het begint te schemeren dat je goed bent voorbereid.
 • Zweet en de bijbehorende luchtjes vinden muggen heerlijk
 • Gezellig en effectief: steek een vuurtje aan in de vuurkorf. Open vuur verjaagt ze!
 • Heb je de mogelijkheid, zoek dan eens naar de volgende planten: Citroengras, Pepermunt, Rozemarijn, Lavendel, Eucalyptus, Goudsbloem en Kattenkruid. Hier zijn muggen niet gek van.
 • Muggen leggen hun eitjes in plasjes stilstaand water. Een dakgoot die niet goed leegloopt na een regenbui, een regenton zonder deksel en vijvers zijn aantrekkelijke plekken voor muggen.