TURKIJE

Inleiding

Turkije, meer dan all-inclusive resorts!

Ben jij gek op oude steden, groene natuurgebieden met hoge bergen en zon? Dan is een groepsvakantie naar Turkije echt iets voor jou. Dit waanzinnig mooie land heeft reizigers ontzettend veel te bieden, als je niet in een van de all inclusive resorts gaat zitten tenminste. Mr. Yeti is hier dan ook met een grote boog omheen gelopen en op de boot gestapt. Turkije is namelijk nog mooier vanaf het water. Hoe mooi? Dat ontdek je zelf tijdens onze avontuurlijke vaarvakantie!

Turkije is een gigantisch land: ruim 25 keer zo groot als België. Er woonden in 2017 bijna 80 miljoen mensen. Ruim 75% van hen heeft zich gevestigd in een van de prachtige, oude steden. Het grootste gedeelte van de bevolking heeft zich bekeerd tot de Islam.

De ligging van Turkije is heel bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat Istanboel de enige stad ter wereld is die op twee continenten ligt? In totaal ligt 3% van Turkije in Europa. De rest, waaronder de hoofdstad Ankara, behoort tot het grondgebied van Azië. De twee gedeelten worden van elkaar gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus. Samen verbinden zij de Middellandse Zee met de Zwarte Zee. Deze geweldige wateren gaan we zelf ontdekken tijdens onze vaarvakantie.

Het is lastig kiezen tussen al die pracht en praal, maar Mr. Yeti heeft na een paar dagen varen de mooiste stad van het land ontdekt: Marmaris. Hier neemt hij jou tijdens de vaarvakantie Turkije mee naartoe. Verbaas je over de helderblauwe baai, waar Lord Nelson zijn vloot organiseerde om de Fransen aan te vallen in 1798 in Abukir, loop door de levendige en rumoerige bazaars en geniet van het mooie weer in een restaurantje bij de jachthaven. Kun jij net als Mr. Yeti ook niet meer wachten om te vertrekken?

Bereikbaarheid

In Turkije heb je, ook op het water, vrijwel overal goed bereik met je GSM. Om iemand in Turkije te bellen, zet je het landnummer 90 voor het telefoonnummer. Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Houd er rekening mee dat Turkije geen EU-land is. Daardoor kunnen er extra kosten berekend worden voor internetten en bellen. Het verschilt per provider of Turkije binnen hun EU-bundel valt. Neem voor de zekerheid even contact op met jouw provider, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

In het land zijn steeds meer gratis Wi-Fi spots te vinden. Zo kun je tijdens je vakantie al snel jouw jaloersmakende foto’s naar vrienden sturen en dat perfecte plaatje op social media delen. Vergeet je niet om #mryeti te gebruiken?

Cultuur

Turkije is een islamitisch land. Geloof is erg belangrijk voor de bevolking en ruim 96% hangt islam aan. De staat heeft godsdienstig onderwijs verplicht, waardoor kinderen al vanaf jonge leeftijd leren over de islam. In het land zijn ook heel veel moskeeën. Meestal kun je deze religieuze gebouwen bezoeken. Je moet dan wel met een aantal zaken rekening houden: vrouwen dragen een rok of broek tot over de knie en bedekken hun armen. Mannen dragen een lange broek en bedekken hun ellebogen, schoenen moeten uit en vrouwen wordt gevraagd een hoofddoek te dragen. Je kunt je haren ook bedekken met een sjaal.

Een ander belangrijk kenmerk van de Turkse cultuur is het samenzijn met familie. De Turken hechten hier veel waarde aan. Er worden dan ook regelmatig feesten gehouden waarbij de hele familie samenkomt. Bruiloften worden bijvoorbeeld groots gevierd en duren meestal wel drie dagen. Voor de trouwerij, vinden er nog een aantal rituelen plaats. Eerst wordt er een hamam (badhuis) bezocht, de bruidsschat wordt overdragen en er vindt een henna-avond plaats.

Turken zijn hele beleefde en gastvrije mensen. Ze doen graag veel samen en leggen graag contact met anderen. Verbaas je dus niet als je een winkeltje in loopt en je spontaan een kopje appelthee aangeboden krijgt. Dit is een van de populairste drankjes in Turkije. Verassend: koffie wordt in het land veel minder vaak gedronken dan thee.

Feestdagen en evenementen

Hieronder vind je een overzicht met Turkse feestdagen:

1 januari
Nieuwjaarsdag

23 april
Çocuk Bayramı (Dag van het Kind)

1 mei
Dag van de Arbeid

19 mei
Jeugd- en Sportdag (Herdenking van Atatürk)

15 juli
Dag van Democratie en Nationale Eenheid

30 augustus
Dag van de Overwinning

29 oktober
Dag van de Republiek

31 december
Oudejaarsavond

Ook vieren de Turken het Suikerfeest en het Offerfeest. Deze feestdagen vallen ieder jaar op een andere dag. Veel Turken zijn de week voor het Offerfeest ook al vrij vanwege de Arafa en de Hadj.

Flora en Fauna 

Flora 
Turkije heeft een enorme biodiversiteit. Nog altijd wordt er ongeveer iedere tien dagen een nieuwe plantensoort ontdekt. In totaal groeien er zo’n 9300 verschillende soorten in het land, waaronder veel tulpen. Mensen denken vaak dat tulpen uit Nederland komen, maar niets is minder waar: de bloem komt oorspronkelijk uit Turkije en werd in de zestiende eeuw door handelaren naar Europa gebracht. Tijdens onze groepsvakantie Turkije gaan we ook wandelen in de mooie natuur en dus kun je een aantal plantensoorten met eigen ogen zien.

Fauna 
In Turkije groeien niet alleen veel planten, ook veel dieren hebben zich in het land gevestigd. De kans is klein dat je ze tegenkomt, maar bruine beren, wilde zwijnen, wolven en panters komen hier en daar nog voor. Vroeger had je zelfs de kans om tijgers en leeuwen te zien, maar die zijn al lange tijd uit Turkije verdwenen. Het nationale dier is de grijze wolf.

Ook komen er veel verschillende vogels in het land voor, waaronder roofvogels, aalscholvers en pelikanen. Het Manyameer in het westen van Turkije is een belangrijke broed- en overwinteringsplaats voor vogels. De lijster mag zich de nationale vogel noemen.

Misschien nog wel veel interessanter dan de dieren die op het land leven, zijn de bewoners van de zee. In het water zwemmen makrelen, zeebaarzen, dolfijnen, sardines, tonijnen, moeralen, palingen en inktvissen. Misschien zien we deze dieren wel tijdens onze vaarvakantie in Turkije.

In Turkije komen ook zeeschildpadden voor. Langs de zuidkust leggen zij in het broedseizoen hun eieren. Bepaalde delen van het strand worden dan afgesloten, zodat de dieren in alle rust kunnen broeden.

Geldzaken

Betalen in Turkije
In Turkije betaal je met de Turkse lira. 1 Euro is ongeveer 7 lira. De actuele wisselkoers kun je hier bekijken (https://www.travelex.be/valuta-omzetten). In veel toeristische gebieden kun je vaak ook gewoon met de Euro betalen.

Je kunt in Turkije bijna overal betalen met je bankpas of creditcard. Ook zijn er, zeker in de steden, voldoende geldautomaten. Houd er rekening mee dat geld opnemen met een bankpas veel goedkoper is dan met een creditcard.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je groepsreis in Turkije? Bereid je dan thuis alvast goed voor. In Turkije is de medische zorg van goede kwaliteit.

De Europese gezondheidskaart (EHIC) is in Turkije niet geldig. Een zogenaamd Vakantieformulier 111 geeft jou recht op vergoeding van spoedeisende medische zorg onder dezelfde voorwaarden als de EHIC. Het 111-formulier kan worden aangevraagd bij jouw ziektekostenverzekeraar.

Wel moet je vaak contant betalen als je zorg nodig hebt. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

In het hele land zijn voldoende apotheken te vinden, die ook in het weekend geopend zijn. In de grote steden draaien de apotheken om de beurt een nachtdienst. Het is wel verstandig om zelf een gevuld medicijnentasje mee te nemen op je actieve groepsreis naar Turkije.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Turkije is het niet verplicht om speciale vaccinaties te halen. Wel worden er een aantal inentingen aanbevolen voor Turkije aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar Turkije te reizen moet je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Naast een reisdocument heb je ook een visum nodig voor Turkije. Je moet via internet binnen een paar minuten een e-visum aanvragen https://www.evisa.gov.tr/nl/. Dit kost ongeveer 20 euro. Je kunt betalen met Visa- of Mastercard. De Visa- of Mastercard hoeft niet op jouw naam te staan.

Infrastructuur

De belangrijkste steden en bezienswaardigheden zijn met elkaar verbonden door verharde wegen. De hoofdwegen, die vooral langs de kustplaatsen lopen, zijn van vrij goede kwaliteit. Op het platteland zijn de wegen onverhard.

Tijdsverschil

In Turkije is het in de zomer één uur later dan in België en in de winter twee uur. Vergeet dus niet om de tijd op je GSM en horloge aan te passen zodra we geland zijn.

Elektriciteit

Turkije kent een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard of ongeaard en hebben net als in België twee ronde gaten. Voor jouw vaarvakantie in Turkije heb je dus geen wereldstekker nodig.

Reistijd en klimaat

Rechtstreeks vlieg je in ongeveer vier uur van Brussel naar Dalaman. De meeste vluchten maken echter een tussenlanding in Istanbul, waardoor je vaak iets meer dan zes uur onderweg bent.

Wat je daarvoor terugkrijgt? Niet alleen een geweldige groepsvakantie, maar ook heerlijk weer. Turkije is een groot land en heeft daardoor verschillende klimaten. Langs de kust heeft het land een mediterraan klimaat, terwijl het binnenland een continentaal klimaat heeft. De zomers in Turkije zijn warm, waardoor je in oktober/november nog heerlijke temperaturen hebt. In de winter valt er meer neerslag. In het binnenland kun je in de koude maanden op sommige plekken zelfs skiën.

Wij zijn tijdens onze groepsreis Turkije veel op het water te vinden. Doordat er op zee meer wind staat, heb je weinig last van de warmte en is de temperatuur erg aangenaam.

Kleding

Neem de juiste kleding mee naar jouw actieve groepsreis naar Turkije. Dit maakt je droomvakantie een stuk aangenamer. Mr. Yeti heeft voor deze bestemming een aantal kledingtips:

 • Neem vooral luchtige kleding mee. In Turkije is het erg warm in de zomer.
 • Vergeet je zwemkleding niet. We varen tijdens onze groepsvakantie Turkije iedere dag en maken zo nu en dan een zwemstop.
 • Een lange broek en shirts met lange mouwen zijn prettig tegen de muggen.
 • ‘s Avonds koelt het af. Voorkom dat je het koud krijgt en neem een trui of vest mee.
 • Wil je een kerk of ander religieus gebouw bezoeken? Gepaste kleding is dan vereist. Vrouwen dragen een rok of broek tot over de knie en bedekken hun armen. Mannen dragen een lange broek en bedekken hun elle bogen. Vrouwen bedekken hun haar met een hoofddoek of sjaal.
 • Waterschoenen met een stevige zool bieden bescherming tegen scherpe stenen en rotsen in het water.
 • Stevige wandelschoenen zijn nodig. Er komen slangen voor in Turkije. Stevig schoeisel beschermt je tegen een slangenbeet.