fbpx

SPANJE

Inleiding

Spanje

Bij Spanje denk je al snel aan zon, zee en strand. Vergis je niet, want deze Zuid-Europese bestemming is veel meer dan dat. Je vindt er prachtige natuur, steden met een indrukwekkende geschiedenis en restaurants waar je na thuiskomst met weemoed aan terugdenkt. Ga samen met Mr. Yeti op ontdekkingsreis en maak kennis met alles wat veelzijdig Spanje te bieden heeft.

Spanje telt meer dan 40 miljoen inwoners, verspreid over het Iberisch schiereiland, de Balearen en de Canarische eilanden. Onder leiding van Francisco Franco was Spanje een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld, maar na zijn dood in 1975 ging de levensstandaard heel snel vooruit. Inmiddels is het zelfs een van de meest vooruitstrevende landen, waar veel aandacht is voor gelijke behandeling van mensen.

Spanje is een van de populairste vakantielanden in Europa en dat is niet voor niks. In de zomermaanden is zon vrijwel gegarandeerd en met een kustlijn van 4964 kilometer kun je op veel plekken genieten van het weer. ’s Avonds maak je pas echt kennis met de unieke sfeer. Eet tapas bij een van de vele restaurantjes, bestel een kan sangria en dans de flamenco. Dit wordt een reis om nooit meer te vergeten.

Mr. Yeti heeft zijn eigen favoriete plekje in het land: namelijk de Pyreneeën. Vergeet de drukte en de Costa’s: het echte avontuur vind je in de prachtige hoge bergen. De Pyreneeën ontstonden ongeveer 50 miljoen jaar geleden en vormen sinds 1659 de natuurlijke grens tussen Spanje en Frankrijk. Het berggebied strekt zich uit over ongeveer 430 kilometer en er zijn maar liefst 129 bergtoppen met een hoogte van 3000 meter of meer. De Aneto is de koning van het gebied met een hoogte van maar liefst 3404 meter. De perfecte locatie om lekker avontuurlijk bezig te zijn op jouw eigen niveau!

Bereikbaarheid

Met je GSM heb je vrijwel overal bereik in Spanje. Om iemand in Spanje te bellen, zet je het landnummer 34 voor het telefoonnummer. Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Spanje heeft voldoende gratis Wi-Fi spots. Zo kun je tijdens je vakantie al snel jouw jaloersmakende foto’s naar vrienden sturen en dat perfecte plaatje op social media delen.

Cultuur

De Spaanse cultuur is erg geliefd bij toeristen. Het land kent dan ook een rijke geschiedenis. De vele volkeren die zich in het land vestigden, hebben invloed gehad op de cultuur. Elke regio in Spanje is dan ook anders. Ook het klimaat is belangrijk geweest voor de gebruiken in het land. Zo is het voor Spanjaarden heel normaal om de winkels tussen 14:00 en 17:00 te sluiten voor een siësta. Dit is een klein dutje. Daarna gaat het dagelijks leven gewoon weer door. Veel inwoners blijven door de siësta ’s nachts tot diep in de nacht op.

Niet het diner, maar de lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat doen ze niet rond het middaguur zoals in België. Pas rond 15:00 uur gaan de Spanjaarden lunchen. Dit zijn vaak meerdere gangen: een salade of soep als voorgerecht, een hoofdgerecht en daarna een toetje. Avondeten gebeurt vaak na 21:00 uur. Op het menu staat dan vaak tapas: verschillende kleine hapjes. Het is de bedoeling dat de hapjes onderling gedeeld worden. De nadruk ligt hierbij vooral op het samenzijn met anderen.

Sport is erg belangrijk voor Spanjaarden. Voetbal is de populairste sport in het land. Met bekende clubs als Real Madrid CF, FC Barcelona, Valencia CF, Sevilla FC, Atlético Madrid en Villarreal CF zijn ze internationaal goed vertegenwoordigd. Daarnaast kan bijna elke Spanjaard dansen. Vooral in Andalusië zijn de mensen altijd in de stemming voor een dansje. De twee bekendste stijlen zijn de flamenco en de paso doble. Vaak wordt er dan ook muziek gespeeld: gitaar, accordeon en doedelzak zijn de populairste instrumenten.

Feestdagen en evenementen

Spanjaarden zijn gek op feestjes en hebben altijd wat te vieren. Hieronder is een lijst te vinden met Spaanse feestdagen:

1 januari
Año Nuevo (nieuwjaarsdag)

6 januari
Día de Reyes (drie koningen)

22 april
Viernes Santo (goede vrijdag)

1 mei
Día del Trabajo (dag van de arbeid)

15 augustus
Asunción de la Virgen (Maria hemelvaart)

12 oktober
Fiesta Nacional de España (nationale feestdag)

1 november
Fiesta de Todos los Santos (allerheiligen)

6 december
Día de la Constitución (dag van de grondwet)

8 december
La inmaculada (onbevlekte ontvangenis van de heilige maagd Maria)

25 december
Navidad (kerst)

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora
Het Spaanse landschap kenmerkt zich door de vele heuvels en uitgestrekte berggebieden. Het noorden van het land bestaat uit loofbos en groene valleien. In de berggebieden zijn veel naaldbossen te vinden. Andalusië kenmerkt zich door de vele olijfbomen en appelboomgaarden. Ook leuk: Spanje is het enige land in Europa waar bananen groeien.

Fauna
In Spanje leven veel dieren. De fauna is gedeeltelijk Zuid-Europees, maar ook Afrikaans en zelfs Egyptisch. Er zijn veel vogels, waaronder de zeldzame blauwe ekster. Ook wolven, lynxen, bruine beren, wilde katten en de Spaanse steenbok leven in het land. Veel van deze dieren worden beschermd. Jagen is dan ook ten strengste verboden in het land.

Nationale parken in Spanje
Er zijn 14 nationale parken te vinden in het land. Hiervan zijn er negen gelegen op het schiereiland, vier op de Canarische Eilanden en één op de Balearen. Het grootste nationale park is Sierra Nevada in Granada. Door de zuidelijke ligging vind je hier meerdere dieren en planten die nergens anders leven. Een andere aanrader in Monfrague. Dit prachtige park staat sinds 2003 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geldzaken

Ga je met Mr. Yeti mee naar Spanje? Dan kun je gewoon met de Euro betalen. Op vrijwel elke straathoek is wel een geldautomaat te vinden. Vaak is het ook mogelijk om met een creditcard te betalen.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Spanje? Bereid je dan thuis alvast goed voor. In Spanje is de medische zorg van hoog niveau. Wel moet je vaak contant betalen als je zorg nodig hebt. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

In het hele land zijn voldoende apotheken te vinden, die ook in het weekend geopend zijn. Het is wel verstandig om zelf een gevuld medicijnentasje mee te nemen op je actieve groepsreis naar Spanje.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Spanje dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)

 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar Spanje te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

De wegen in Spanje zijn goed onderhouden. Madrid vormt het belangrijkste punt in het wegennet. De meeste wegen hebben twee tot vier rijstroken. Slechte en onverharde wegen komen eigenlijk alleen voor in afgelegen gebieden en natuurreservaten.

Tijdsverschil

Het is in Spanje even laat als in België. Je hoeft dus geen rekening te houden met een tijdsverschil.

Elektriciteit

Spanje kent een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard of ongeaard en hebben net als in België twee ronde gaten. Voor jouw actieve groepsreis in Spanje heb je dus geen wereldstekker nodig.

Reistijd en klimaat

Vanaf Brussel vlieg je in 2 uur en 10 minuten naar het zonnige Spanje. Alleen het noordwesten van het land kent een zeeklimaat met veel regen. De rest van het land kent hete zomers. Vooral in de streken Guadalquivir en Andalusië is het erg warm. Sevilla is zelfs de warmste stad van heel Europa.

Kleding

Neem de juiste kleding mee naar jouw actieve groepsreis naar Spanje. Dit maakt je droomvakantie een stuk aangenamer. Mr. Yeti heeft voor deze bestemming een aantal kledingtips:

 • Neem vooral luchtige kleding mee. In Spanje is het erg warm in de zomer.
 • Een lange broek en shirts met lange mouwen zijn prettig tegen de muggen.
 • ‘s Avonds koelt het af. Voorkom dat je het koud krijgt en neem een trui of vest mee.
 • Wil je een kerk of ander religieus gebouw bezoeken? Gepaste kleding is dan vereist. Vrouwen dragen een rok of broek tot over de knie en bedekken hun armen. Mannen dragen een lange broek en bedekken hun ellebogen.
 • Waterschoenen met een stevige zool bieden bescherming tegen scherpe stenen en rotsen in het water.
× Chat met ons! Available from 00:01 to 23:59