SLOVENIË

Inleiding

Ontdek actief Slovenië!

Zoek verfrissing in de kristalheldere Soča rivier, bezoek Ljubljana en ontdek de prachtige Julische Alpen tijdens de groepsreis Slovenië! Ga samen met Mr. Yeti op avontuur in actief Slovenië en bezoek de mooiste plekjes van dit prachtige land. Voor een actieve en avontuurlijke groepsreis in Slovenië ben je bij Mr. Yeti aan het juiste adres!

Ben jij actief en avontuurlijk? Dan ben je in Slovenië aan het juiste adres. Slovenië, bekend als voormalig Joegoslavië, haar kristalheldere rivieren, de polka-muziek en het laag prijsniveau in vergelijking met andere Zuid-Europese bestemmingen. Maar Slovenië heeft nog zoveel meer te bieden dan dat, wist je bijvoorbeeld dat Slovenië ook in de winter een toffe vakantiebestemming is? Dit en nog veel meer gaan we ontdekken tijdens de 8-daagse groepsreis in actief Slovenië met Mr. Yeti.

Slovenië is een land met iets meer dan 2 miljoen inwoners, die leven op een oppervlakte van 20273 km2. Dit land, wat in het centrum van Europa ligt is sinds 1991 onafhankelijk en sinds 2004 aangesloten bij de Europese Unie. De hoofdstad van Slovenië is de stad Ljubljana en telt 287.000 inwoners. De grootste berg van Slovenië is de berg Triglav die in de Julische Alpen (Noord-Slovenië) ligt. Naar deze berg wordt ook het enige nationale park van Slovenië genoemd. De Sava is de langste rivier van Slovenië, slechts 221 km lang. Bled en Bohinj, beide gelegen aan het nationale park zijn de populaire bestemmingen voor toeristen. In de winter is vooral Kranjska Gora een populaire wintersport bestemming.

Het Sloveens is een Zuid-Slavische taal en heeft gelijkenissen met het Servisch, Kroatisch, Bulgaars en het Macedonisch. Het Sloveense alfabet bestaat uit 25 letters waarvan  č, š, ž verschillend is van het Nederlands. Leuk weetje, Het Sloveens kent 6 naamvallen, 4 werkwoordstijden en een enkelvoud, dubbelvoud en meervoud.

Wil je meer weten over Slovenië? Kijk dan snel hieronder.

Bereikbaarheid

Bellen met je GSM in Slovenië is geen enkel probleem. Het kan voorkomen dat er in de minder bewoonde gebieden en in de bergen minder tot geen bereik is.

Mocht je iemand in Slovenië willen bellen dan zet je het landnummer 00386 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit België naar Slovenië bellen, dan kies je voor 0032.

Slovenië heeft in het hele land dekking voor internet op je telefoon. Wanneer je gratis gebruik wilt maken van de Wi-FI dan kan dat meestal op plekken zoals luchthavens, cafés en restaurants. Ideaal dus als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen alvast wilt delen met vrienden.

Cultuur

De Sloveense bevolking heeft een reputatie van een wat sombere persoon maar hardwerkend, eerlijk en trouw. Deze indruk komt van vroeger en klopt dan ook niet meer helemaal. De populatie van Slovenië is verdeeld over de steden en over het platteland. In Slovenië is echter het contact tussen de steden en het platteland beter dan dat in andere landen.

In Slovenië is muziek erg belangrijk, er zijn dan ook veel optredens en concerten te vinden op zwel het platteland als in de stad. Slovenië is een christelijk land wat een ontwikkeling van koren in kerken tot zijn gevolg had. Tussen de oorlogen door werd de Sloveense muziek gerepresenteerd door de expressionist Marij Kogoj en de modernist Slavko Osterc. Van Slavko is zelfs een museum te vinden in Slovenië.

Feestdagen en evenementen

1 januari
Nieuwjaarsdag

8 februari
Prešeren-dag

Maart/april
Pasen

27 april
Dag van het verzet

1 mei
Dag van de Arbeid

2 mei
2e Dag van de Arbeid

25 juni
Dag van de Staatsvorming

15 augustus
Maria Tenhemelopneming

31 oktober
Dag van de Reformatie

1 november
Allerheiligen

6 december
Sint Nicolaas

25 december
Kerstmis

26 december
Dag van de Onafhankelijkheid

Flora en Fauna en natuurparken

Flora
Door de grote verschillen in het Sloveense landschap zien de bossen er ook verschillend uit. In de noordelijke regio’s, domineren de naaldbomen of gemengd van loof- en naaldbomen. In de zuidelijke regio’s overheersen de gemengde bossen. In totaal bestaat 70% van de Sloveense bossen uit zilversparren, beuken en eiken.

Fauna
De Sloveense bossen vormen het leefgebied van vele bijzondere dieren zoals de bruine beer, de lynx, de wolf, wilde zwijnen, herten, reeën, vossen, wapiti’s, fazanten, otters en muizen. De kans dat je dit wild tegenkomt is echter vrij klein.

Natuurparken
Het Triglav National Park ligt in het Noordwesten van Slovenië en is ruim 800km2 groot. Dit natuurpark is genoemd naar de grootste berg van het land, de berg Triglav (2864 meter hoog).

Geldzaken

In Slovenië wordt er met de Europa betaald. Ideaal dus! Het prijsniveau in Slovenië ligt een heel stuk onder dat van België.

Gezondheid & vaccinaties

Inentingen zijn niet verplicht voor Slovenië. Wel worden een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A aanbevolen. Voor persoonlijk advies over inentingen kan je terecht bij je huisarts.

Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Leidingwater is in Slovenië veilig te drinken. Vertrouw je het niet, drink dan enkel water uit een fles of kook het leidingwater minimaal 5 minuten.
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.
 • Pas op voor teken tijdens het wandelen.

Reisdocumenten

Om naar Slovenië te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

Slovenië kent een goede bereikbaarheid en de wegen zijn erg goed. Het verkeer rijdt net als in België aan de rechterkant van de weg. Het is dus gemakkelijk om jezelf te verplaatsen met een auto. Wanneer je in Slovenië op de autobaan wilt rijden, heb je een autobaan vignet nodig. Deze kan je kopen bij de meeste tankstations.

Tijdsverschil

Slovenië valt binnen dezelfde tijdszone als België. Overschakelen van de wintertijd naar de zomertijd valt in Slovenië op hetzelfde moment als in België.

Elektriciteit

Om je onvergetelijke vakantie echt onvergetelijk te maken zal je vaak foto’s maken van de prachtige natuur en de omgeving in Slovenië. Gelukkig kan je je oplaadbare batterijen gewoon opladen met je eigen stekkers van thuis. Slovenië heeft dezelfde netspanning als België(230 V, 50Hz). Al je elektronische apparaten zijn dus bruikbaar in Slovenië.

Reistijd en klimaat

Het voorjaar en najaar (september) is het beste seizoen voor een actieve vakantie. Wil je op strandvakantie, dan kan je het beste in de zomerperiode komen. Het hooggelegen noorden van Slovenië is in de winter een bestemming voor de wintersport.

Noord-Slovenië kent een alpenklimaat. Het weer is hier wisselvallig, maar door de zuidelijke liggen lopen de temperturen in de dalen toch hoog op. Er valt hier ook veel regen, meer dan in België. Vaak zijn het korte en hevige buien. De bergen zijn in de wintermaanden bedekt met sneeuw.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Slovenië te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem luchtige kleding mee. Een (fleece) trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Ook lange mouwen en een lange broek zijn van belang voor de muggen in de avond.
 • Neem uitgaanskleding mee voor als je ’s avonds naar een restaurant gaat.
 • In religieuze gebouwen moet je rekening houden met de kledingvoorschriften. Vrouwen dragen een rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.
 • Neem ook altijd een regenpak mee als je in het najaar naar Slovenië gaat.
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden. Ze moeten ook als bescherming bieden voor slangenbeten. Aan de kust heb je stevige sandalen nodig van bijvoorbeeld het merk (Teva).