Mr. Yeti is gek op kamperen. Hij heeft het met zijn harige vacht altijd warm genoeg, maar zijn reizigers hebben een goede slaapzak nodig om lekker te kunnen slapen. Met zo veel merken en modellen weet je waarschijnlijk niet welke jij het beste kunt kopen. Mr. Yeti to the rescue: hier let je op bij het kopen van een slaapzak.

Dekenslaapzak of mummieslaapzak?

Je hebt twee soorten slaapzakken: een dekenslaapzak en een mummieslaapzak. Een dekenslaapzak is rechthoekig en kun je helemaal openritsen, waardoor je hem als deken kunt gebruiken. Doordat je meer ruimte hebt, houd de slaapzak warmte minder goed vast. Een deken slaapzak is geschikt voor temperaturen tussen de 25 °C en 10 °C. Dit model neemt meer ruimte in beslag dan een mummieslaapzaak en is dus lastiger op te bergen.

Een mummieslaapzak volgt de contouren van het lichaam. Je kunt hem grotendeels openritsen, maar het deel bij de voeten blijft altijd gesloten. Doordat je minder ‘loze’ ruimte hebt, houd deze slaapzak warmte een stuk beter vast dan een deken model. Zelfs met een temperatuur ver onder nul krijg je het in een mummieslaapzak niet koud. Dit model is meestal duurder dan een dekenmodel.

Dons of synthetisch?

Slaapzakken gemaakt van verschillende materialen. Je kunt kiezen uit een donsvulling of een synthetische vulling. Een donzen slaapzak is lichter en een stuk compacter dan een synthetische slaapzak. Ook krijg je het door deze vulling minder snel benauwd. Het nadeel is dat dons een stuk duurder is dan synthetisch materiaal. Ook droogt dons minder snel in vochtige omstandigheden.

 Syntetisch

Dons 

Temperatuurbereik van de slaapzak

Om aan te geven hoe warm de slaapzak is, worden verschillende termen gebruikt. Ben je een vrouw? Dan kijk je naar de comforttemperatuur. Ben je een man? Dan kijk je naar de limiettemperatuur. Kijk vooraf goed naar hoe warm het is op jouw bestemming en houd altijd een paar graden speling, zodat je niet ligt te rillen in je slaapzak als het weer tegenvalt.

Comforttemperatuur

Vrouwen hebben het sneller koud dan mannen. Daarom moeten dames altijd kijken naar de comforttemperatuur en niet naar de limiettemperatuur. De comforttemperatuur geeft de laagste temperatuur aan waarbij een vrouw met een normaal postuur het niet koud heeft.

Limiettemperatuur

Mannen kijken bij het kopen van een slaapzak naar de limiettemperatuur. Dit geeft aan bij welke temperatuur een man met een normaal postuur het niet koud heeft als hij met opgetrokken benen in de slaapzak ligt. Je kunt als man met een normaal postuur dus het beste een slaapzak kopen die tussen de comforttemperatuur en de limiettemperatuur in zit.

Extreme temperatuur

Naast de comforttemperatuur en de limiettemperatuur moet je ook letten op de extreme temperatuur bij het kopen van de juiste slaapzak. Dit geeft de temperatuur aan waarbij een vrouw met een normaal postuur risico loopt om onderkoeld te raken. Komt de buitentemperatuur in de buurt van de extreme temperatuur? Dan wordt de nacht doorbrengen in deze slaapzak ten zeerste afgeraden.

Lengte

Misschien een open deur, maar als je een slaapzak gaat kopen moet je ook letten op de lengte. Niets is zo vervelend als een te kleine slaapzak, waardoor je er niet lekker in kunt liggen. Vaak is een paar centimeter extra wel prettig, maar koop ook geen slaapzak die veel te lang is. Loze ruimte zorgt ervoor dat de slaapzak minder warmte vasthoudt.

Heb jij de juiste slaapzak al gekocht? Dan kan het grote wachten beginnen. Mr. Yeti staat te popelen om jou alle mooie plekjes te laten zien in jouw vakantieland. We zijn de hele dag lekker actief bezig. Het is dan ook heel fijn om na zo’n fantastische, maar vermoeiende dag in jouw comfortabele slaapzak te kruipen. De volgende ochtend kun je er weer helemaal tegenaan en heb je genoeg energie om al dat moois te ontdekken tijdens jouw actieve groepsvakantie.