fbpx

SCHOTLAND

Inleiding

Schotland, meer dan alleen whisky

Met de actieve groepsreis van Mr. Yeti ontdek je het prachtige Schotland! Mr. Yeti neemt je mee naar het land van stoere mannen in kilts, doedelzakken, de Highlands en Loch Ness. Naast dit zullen we jou laten zien wat Schotland nog meer te bieden heeft tijdens jouw groepsreis. Want Schotland is meer dan alleen whisky!

Schotland is met bijna 10.000 kilometer aan kustlijn dé ideale bestemming om heerlijk te wandelen, uit te waaien en genieten van het prachtige uitzicht. Wat veel mensen niet weten is dat je in Schotland ook geweldig kan fietsen. In Noord- en Midden – Schotland veel arenden te zien die vliegen over de ruige bergpieken. Bij de kust zwemmen veel dolfijnen en op de vele verlaten eilandjes zijn duizenden zeevogels te spotten. Als je met de auto door Schotland rijdt kom je door een prachtig landschap met veel sprookjeskastelen en whiskydistilleerderijen.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid met je GSM is in Schotland geen enkel probleem. Mocht je iemand in Schotland willen bellen dan zet je het landnummer 44 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit Schotland naar België bellen, dan kies je voor 32.

Er zijn veel gratis Wi-Fi spots te vinden in Schotland. Ideaal dus als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen alvast wilt delen met vrienden.

Cultuur

In Schotland spreekt men Engels en dat is erg prettig, want zo weet je dat je je goed verstaanbaar kan maken. Schotten zijn over algemeen enorm vriendelijk, gastvrij en willen je graag alles van hun cultuur en omgeving laten zien. Schotten hechten ook veel waarde aan hun familie en vrienden. Voor Schotten zijn tradities, geschiedenis en legenden ook enorm belangrijk.

Feestdagen

1 januari
Nieuwjaarsdag

14 februari
Valentijnsdag

6 maart
Moederdag

Maart/april (varieert)
Pasen

Eerste maandag in mei
May Day Bank Holiday

Laatste maandag in mei
Spring Bank Holiday

19 juni
Vaderdag

Eerste maandag in augustus
Summer Bank Holiday

30 november
St. Andrew’s Day

25 december
Kerstmis

26 december
Boxing Day

Flora en Fauna

Flora
In de bergen zijn veel zeldzame planten te vinden en dan met name heide gewas. Dit kom je ook zeker tegen tijdens jouw actieve groepsreis door Schotland.

Fauna
Er loopt veel vee los in de Schotse hooglanden zoals schapen, ossen, edelherten en natuurlijk niet te vergeten de Schotse hooglanders. Het is een hele ervaring om dit van dichtbij te beleven. Zeker wanneer je met een boswachter op pad gaat. Op de eilanden van Schotland en op de highlands zal je ongetwijfeld veel wilde diersoorten vinden. Hier leven met name bedreigde diersoorten en er wordt van alles aan gedaan zodat deze dieren zo lang mogelijk blijven bestaan. Langs de kust van Schotland vind je walvissen, zeehonden en dolfijnen.

Geldzaken

Tijdens jouw actieve groepsreis in Schotland betaal je met de Britse Pond, ook wel de ‘Engelse Pond’ genoemd. 1 Pond is ongeveer 1,40 Euro waard. Voor de actuele wisselkoers kijk je het best even hier.

Geldautomaten zijn voldoende te vinden in Schotland. Het is op verschillenden plekken ook mogelijk om je Euro’s om te wisselen voor Britse ponden zoals op luchthavens, banken, postkantoren en grotere treinstations. Let wel op, want vaak worden er administratiekosten en commissiekosten in rekening gebracht.

Gezondheid & vaccinaties

In Schotland is de gezondheidszorg erg goed geregeld. Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Schotland? Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je de medische kosten natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet overigens niet je identiteitsbewijs en reisverzekering papieren mee te nemen.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 112. Apotheken zijn net als in België op regulieren tijden open en in de steden zijn ze vaak tot middennacht open. Zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Schotland.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Schotland dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

  • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
  • Leidingwater is in Schotland goed te drinken. Vertrouw je het niet, drink dan enkel water uit een fles of kook het leidingwater minimaal 5 minuten.
  • Eet geen (half) rauw vlees of vis
  • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
  • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.
  • Pas op voor teken tijdens het wandelen.

Reisdocumenten

Om naar Schotland te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Tijdsverschil

In Schotland is het een uurtje vroeger dan in België. Dit heeft als voordeel dat je op de heenweg een uurtje langer kan genieten van jouw groepsreis door Schotland, maar als nadeel dat je bij terugkomst weer een uurtje vooruit moet.

Elektriciteit

Schotland kent een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor jouw actieve groepsreis in Schotland heb je dus een verloopstekker nodig van het type G, of een wereldstekker.

Reistijd en klimaat

Schotland ligt ongeveer 1235 km verwijderd van België. Je kunt het land bereiken via de boot of vliegtuig. Vanaf verschillende luchthavens in België is het mogelijk om naar Schotland te vliegen. Binnen 1.5 uur ben je al in Edinburgh.

Schotland kent een gematigd zeeklimaat. Het land heeft dus milde winters en redelijk warme zomers. Gemiddeld valt er zo’n 250 dagen per jaar neerslag waarvan 100 dagen sneeuw. Met name in de hoger geleden gebieden van Schotland is het nat. In de winter liggen de temperaturen gemiddeld rond de -3 graden en in de zomer rond de 15 graden.

.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Schotland te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

  • Neem luchtige, maar ook vooral warme kleding mee in verband met de wisselende weersomstandigheden in Schotland.
  • Een goed regenpak en goede fleece trui of vest heb je zeker nodig in Schotland.
  • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden.

 

× Chat met ons! Available from 00:01 to 23:59