Natuur_Weekendje_Vakantie

NEDERLAND

Inleiding

Ontdek onze Noorderburen!

Ga je mee gluren bij de buren? Misschien denk jij bij een avontuurlijke vakantie niet gelijk aan Nederland, maar dit mag eigenlijk niet op jouw reisbucketlist ontbreken. Nederland heeft veel meer te bieden dan molens, klompen en bollenvelden. Mr. Yeti laat jou tijdens deze veelzijdige reis kennismaken met mooie natuur en pittoreske dorpjes. Het is ook de perfecte bestemming om kennis te maken met onze reizen en reisgenoten. Mochten de avontuurlijke groepsreizen toch niks voor je zijn (wat we ons niet kunnen voorstellen), zit je binnen no-time weer thuis op de bank.
Nederland is misschien een klein landje, maar er wonen meer dan 17 miljoen mensen. De meeste inwoners, ongeveer 800.000, kozen voor de hoofdstad Amsterdam met haar magisch mooie kanalen en karakteristieke grachtenpanden. Onze noorderburen kenmerken zich door hun vrije denkwijzes en het algemene motto lijkt ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, te zijn.

Friesland en Twente/Achterhoek zijn een van de mooiste gebieden van het land. Daar gaat alles net even anders dan in de rest van de provincies. De mensen zijn er net wat relaxter en hebben zo hun eigen gewoontes. Ze spreken vaak zelfs hun eigen taal of dialect. Zelfs de ‘gewone’ Nederlander kan dit bijna niet begrijpen, maar gelukkig beheersen ze ook gewoon het Nederlands zoals wij dat kennen.

Water is altijd een onderwerp van gesprek in het land. De kustprovincies liggen grotendeels onder het zeeniveau, waardoor er dijken, weteringen, sluizen en gemalen nodig zijn om te voorkomen dat Nederland overstroomt. Toch zijn veel inwoners gek op water, vooral de Friezen kunnen niet zonder. Dat komt mooi uit, want de provincie telt meer dan 24 meren en talloze rivieren, die wij ook samen gaan ontdekken. Durf jij het avontuur aan te gaan?

Bereikbaarheid

In Nederland heb je vrijwel overal bereik met je GSM. Om iemand in Nederland te bellen, zet je het landnummer 31 voor het telefoonnummer. Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Nederland heeft veel gratis Wi-Fi spots. Zet de camera van je GSM dus maar aan het werk, zodat je iedereen foto’s kan sturen van jouw geweldige tijd in het mooie Nederland. Vergeet je je perfecte plaatjes niet te delen op social media met #mryetigroepsreizen?

Cultuur

De eigenwijze Nederlanders zijn trots op hun land en de monarchie. Een van de meest populaire feestdagen van het land heeft dan ook te maken met het koningshuis. Op 27 april is het Koningsdag en viert heel Nederland de verjaardag van Koning Willem Alexander. Inwoners trekken bijna altijd een outfit aan in de nationale kleur: oranje. Ook zijn er op Koningsdag overal vrijmarkten, waar mensen hun oude spullen proberen te verkopen, en feesten en muziekfestivals. Grappig: toen Beatrix nog koningin was, werd er op 30 april feest gevierd in plaats van op 27 april. Ieder jaar komt er op 30 april nog altijd een handjevol toeristen in een oranje outfit naar Amsterdam. De beelden van teleurgestelde toeristen zijn dan vaak te zien op het journaal.

Zeuren over het weer, met name over kou en regen, is iets wat de Nederlander maar al te graag doet. Toch hoopt iedereen dat het in de winter genoeg vriest. Dan kan het volk namelijk schaatsen op de bevroren wateren en daarvoor kleden ze zich met liefde warm aan. Nederland is een echt schaatsland en ze behaalden op de Olympische Winterspelen in 2018 dan ook 20 medailles op de onderdelen schaatsen en shorttrack. Ieder jaar is de grote vraag van veel schaatsliefhebbers ‘Komt er een Elfstedentocht?’ Dit is een schaatstocht op natuurijs van bijna 200 kilometer die langs elf historische steden komt. Helaas voor de Nederlanders is de tocht in 1997 voor het laatst gereden. Daarna was het ijs niet meer dik genoeg.

Nederland kent geen rijke eetcultuur zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Spanje. Voor ontbijt en lunch volstaat vaak een snelle sandwich. Dineren doen Nederlanders vaak om 18:00 met één gang. Als er iets te vieren valt, wordt er vaak een tafeltje in een restaurant gereserveerd en eten ze wel vaak uitgebreid. Onze noorderburen zijn trouwens wel fier op hun lekkernijen. Vleessnacks zoals kroketten en frikadellen zijn bijna overal te krijgen en ook stroopwafels, pannenkoeken en poffertjes zijn erg populair. Wil je echt iets typisch Nederlands eten? Probeer dan eens een haring met uitjes bij een viskraam in het dorp of de stad.

Feestdagen en evenementen

Nederlanders zijn altijd klaar voor een feestje. Hieronder is een lijst te vinden met Nederlandse feestdagen en andere bijzondere data.

1 januari
Nieuwjaarsdag

14 februari
Valentijnsdag

Februari/maart (datum varieert ieder jaar)
Carnaval

Vrijdag voor Pasen
Goede vrijdag

Maart/april (datum varieert ieder jaar)
Eerste en tweede paasdag

27 april
Koningsdag

4 mei
Dodenherdenking

5 mei
Bevrijdingsdag

Mei (datum varieert ieder jaar)
Hemelvaartsdag

Juni (datum varieert ieder jaar)
Eerste en tweede pinksterdag

3e dinsdag in september
Prinsjesdag

4 oktober
Dierendag

11 november
Sint Maarten

5 december
Sinterklaas

25 december
Eerste kerstdag

26 december
Tweede kerstdag

31 december
Oudejaarsdag

Flora en Fauna 

Flora
Nederland mag dan een vlak land zijn, maar er zijn heel veel soorten natuur te vinden. Zo kom je onder andere duingebieden, strand, heuvellandschappen, bossen, polders, rivieren en zee tegen. Uniek is het waddengebied. Deze natte natuur kom je bijna nergens anders in de wereld tegen. Tijdens onze actieve vakantie in Nederland gaan we deze bijzondere wadden bekijken tijdens een wadlooptocht. Hier komen we onder andere mosselbanken tegen en wandelen we door prielen.

Fauna
Kijk maar eens omhoog als je in Nederland bent om de fauna te zien. Het land telt ongeveer 600 soorten vogels, dus de kans is groot dat je ze over ziet vliegen. Wij hebben bij het kiezen van onze bestemming natuurlijk ook rekening gehouden met de mooie fauna. Bij de kust komen namelijk zeehonden en bruinvissen voor. Wie weet spotten we er wel eentje! Op het land kan je oog in oog komen te staan met onder andere edelherten, wilde zwijnen, dassen en vossen.

Geldzaken

Ga je met Mr. Yeti mee naar Nederland? Dan kun je gewoon met de Euro betalen. Op vrijwel elke straathoek is wel een geldautomaat te vinden. Vaak is het ook mogelijk om met een creditcard te betalen. Wel raden we je aan om altijd wat contant geld mee te nemen.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Nederland? Bereid je dan thuis alvast goed voor. We kunnen je meteen geruststellen, want in Nederland is de gezondheidszorg van hoog niveau. Soms moet je wel contant betalen als je zorg nodig hebt. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

In het hele land zijn voldoende apotheken te vinden, die ook in het weekend geopend zijn. Het is wel verstandig om zelf een gevuld medicijnentasje mee te nemen op je actieve groepsreis naar Nederland.

Water kun je in Nederland gewoon uit de kraan drinken. Ook is er veel aandacht voor voedselveiligheid, waardoor jij in een dorpje gewoon iets kunt kopen wat je lekker vindt.

Neem op vakantie wel zonnebrand mee. Meestal wordt het in Nederland niet extreem warm, maar temperaturen kunnen onverwachts toch flink oplopen, waardoor je ernstig kunt verbranden.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Nederland dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Reisdocumenten

Om naar Nederland te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

De wegen in Nederland zijn uitstekend onderhouden en er komen steeds meer nieuwe wegen bij. Slechte en onverharde wegen komen bijna niet voor in het land. Je kunt dus zonder schrik de weg op in Nederland.

Tijdsverschil

Het is in Nederland even laat als in België. Je hoeft dus geen rekening te houden met een tijdsverschil.

Elektriciteit

Nederland kent een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard of ongeaard en hebben net als in België twee ronde gaten. Voor jouw actieve groepsreis in Nederland heb je dus geen wereldstekker nodig.

Reistijd en klimaat

Vanaf Antwerpen rijden we in ongeveer 3 uur naar Friesland & Twente/ Achterhoek per auto. Nederland kent een gematigd zeeklimaat dat erg beïnvloed wordt door de Noordzee. Zowel de winters als de zomers zijn mild en het hele jaar door valt er neerslag.

Kleding

Neem de juiste kleding mee naar jouw actieve groepsreis naar Nederland. Dit maakt je heerlijke weekend weg een stuk aangenamer. Mr. Yeti heeft voor deze bestemming een aantal kledingtips:

  • Neem zowel warme als wat luchtigere kleding mee. De temperaturen in Nederland kunnen per dag erg verschillen.
  • Een warme trui is prettig voor koude avonden.
  • Wil je geen last hebben van regen? Dan raden we je aan om regenkleding of een paraplu mee te brengen.