Kroatie

KROATIË

Inleiding

Ontdek het prachtige Kroatië!

Wil jij op een actieve groepsreis naar Kroatië? Ga samen met Mr. Yeti naar de mooiste plekjes van deze bestemming. Kroatië is een land die voor iedereen wat heeft te bieden. Mooie natuur, rijke geschiedenis en schitterende stranden. Voor actieve groepsreis met Mr. Yeti ben je in Kroatië aan het juiste adres!

Ben jij een natuurliefhebber? Dan kan je je hart ophalen in Kroatië. Het land is rijk aan acht nationale parken en tien natuurparken waarvan twee zijn gelegen in de hoofdstad Zagreb. Zagreb is een levendige stad met veel cafés en terrasjes. In de winter ligt de temperatuur rond de 1°C en in de zomer is dat 26°C. Een heerlijke temperatuur voor een actieve groepsreis dus! De prachtige stranden met hemelsblauwe zee zijn in combinatie met de schilderachtige dorpjes het kleurrijke beeld van Kroatië. Mr. Yeti neemt je mee naar de mooiste plekjes en het enige wat jij nog hoeft te doen is je verlof aan te vragen! Een geheel georganiseerde groepsreis naar een prachtig land als Kroatië, wie wil dat nou niet?

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid met je GSM is in Kroatië geen enkel probleem. Het kan voorkomen dat er in de minder bewoonde gebieden en in de bergen minder tot geen bereik is.

Mocht je iemand in Kroatië willen bellen dan zet je het landnummer 385 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit België naar Kroatië bellen, dan kies je voor 32.

Kroatië heeft in het hele land dekking voor internet op je telefoon. Wanneer je gratis gebruik wilt maken van de Wi-Fi dan kan dat meestal op plekken zoals luchthavens, cafés en restaurants. Ideaal dus als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen alvast wilt delen met vrienden.

Cultuur

In Kroatië wordt er Kroatisch gesproken. Deze Slavische taal lijkt wel een klein beetje op het Pools en het Russisch. Gelukkig wordt er op veel toeristische plekken gewoon Engels en Duits gesproken. Soms zelfs een heel klein beetje Italiaans.

De Kroaten zijn erg trots op hun land. Ze lijken op het eerste gezicht wellicht een beetje stug, maar wanneer je ze beter leert kennen (en zij jou) blijken het écht hele gastvrije en vriendelijke mensen te zijn. Ze vinden het vooral leuk als jij je best doet om hun taal een klein beetje te spreken. Zeker bij de locals scoor je er punten mee.

Feestdagen en evenementen

1 januari
Nieuwjaarsdag

6 januari
Driekoningen

19 maart
Vaderdag

Maart/april (varieert)
Pasen

Vrijdag 1 mei
Dag van de arbeid

30 mei
Dag van de Republiek

19 juni
Sacramentsdag

22 juni
Antifascistische dag van de overwinning

5 augustus
Dag van de overwinning

15 augustus
Maria Hemelvaart

8 oktober
Onafhankelijkheidsdag

1 november
Allerheiligen

25 en 26 december
Kerstmis

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora
Kroatië kent veel mooie natuur zoals de helder blauwe meren die omgeven zijn door prachtige groene bomen en planten. Een kwart van Kroatië bestaat uit bossen en wouden. De mooie rotsachtige kustlijn maakt het Kroatisch plaatje compleet. Cipresessen zijn kenmerkend voor het land en kan je dan ook overal vinden. Daarnaast zijn er ook veel olijfbomen en lavendelstruiken.

Fauna
Kroatië kent ook veel verschillende soorten dieren. Hierdoor is het land ook erg in trek bij jagers en sportvissers. Herten, wilde zijnen, vossen, hazen en zelfs beren zijn dieren je wellicht wel zal spotten tijdens je verblijf in Kroatië.

Natuurparken
In Kroatië wordt er een onderscheid gemaakt tussen nationale- en natuurparken. Nationale parken worden zo min mogelijk ingericht, de natuur heeft de vrije loop. Dit soort parken hebben daardoor ook geen wandelroutes. Gelukkig zijn er wel een tal van natuurparken waar je een voor een mooie wandeling terecht kan. We nemen je tijdens de actieve groepsreis bijvoorbeeld mee naar het Plitvice meren park en het Paklenica park. Hier zullen we onder andere gaan wandelen en zelfs raften!

Kroatië kent 10 verschillende natuurparken waar je heerlijk kunt wandelen. Zeker het Plitvice park is de moeite waard om tijdens je reis aan Kroatië te bezoeken. Je kunt hier langs de mooie meren wandelen en de Samobor-heuvels bezoeken.

Geldzaken

Tijdens jouw actieve groepsreis in Kroatië betaal je met de Kroatische Kuna. 1 Kuna is ongeveer 0,13 Euro waard. Voor de actuele wisselkoers kijk je het best even hier.

Over het algemeen is Kroatië iets goedkoper dan België en dan vooral het eten en de drank. Wil je graag vers fruit en groente, dan kan je het beste een bezoekje brengen aan de markt. Het is daar niet alleen goedkoop maar ook nog eens een leuke bezienswaardigheid.

Gezondheid & vaccinaties

In Kroatië is de gezondheidszorg erg goed geregeld. Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis ? Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je de medische kosten natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet overigens niet je identiteitsbewijs en reisverzekering papieren mee te nemen.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 112. Apotheken zijn net als in België op regulieren tijden open en in de steden zijn ze vaak tot middennacht open. Zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Kroatië. Daarnaast ben je, wanneer je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, verplicht om een medische verklaring bij je te dragen. Dit in verband met reizen die met het vliegtuig gemaakt worden.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Kroatië wordt hepatitis A aangeraden. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Leidingwater is in Kroatië veilig te drinken. Vertrouw je het niet, drink dan enkel water uit een fles of kook het leidingwater minimaal 5 minuten.
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.
 • Pas op voor teken tijdens het wandelen.

Reisdocumenten

Om naar Kroatië te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

Kroatië kent een goede bereikbaarheid. Het verkeer rijdt net als in België aan de rechterkant van de weg. De vele eilandjes van Kroatië zijn goed met het vasteland verbonden. En zo wordt het wegennetwerk elk jaar meer uitgebreid. Het is dus gemakkelijk om jezelf te verplaatsen met een auto. Ook een aanrader is het huren van een scooter. Op deze manier kan je het landschap toch nog net iets meer tot je nemen.

Tijdsverschil

Kroatië valt binnen dezelfde tijdszone als België. Overschakelen van de wintertijd naar de zomertijd valt in Kroatië op hetzelfde moment als in België.

Elektriciteit

Om je onvergetelijke vakantie echt onvergetelijk te maken zal je vaak foto’s maken van de prachtige natuur en de omgeving in Kroatië. Gelukkig kan je je oplaadbare batterijen gewoon opladen met je eigen stekkers van thuis. Kroatië heeft dezelfde netspanning als België(230 V, 50Hz). Al je elektronische apparaten zijn dus bruikbaar in Kroatië.

Reistijd en klimaat

Om vanuit België naar de hoofdstad van Kroatië te rijden ben je ongeveer 1300 km onderweg. Met de auto doe je hier een dag over, maar ook met de trein kan je goed naar Kroatië reizen. Het is niet de snelste manier, maar wel zeker een hele leuke manier. Tijdens de rit neemt de machinist je mee langs allerlei mooie landschappen. Tijdens onze actieve groepsreis ga je met het vliegtuig. Hier zullen we circa 2 uur over doen. Dit is ook tevens de snelste optie om tot Kroatië te geraken.

In de zomerperiode zijn de temperaturen vergelijkbaar met die van de Franse Cote D’Azur. Wel is er in de zomerperiode meer kans op regen. In de winterperiode valt er neerslag in de vorm van sneeuw, ideaal voor sneeuwliefhebbers want je kan in Rijeka goed skiën.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Kroatië te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem luchtige kleding mee. Een (fleece) trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Ook lange mouwen en een lange broek zijn van belang voor de muggen in de avond.
 • Neem uitgaanskleding mee voor als je ’s avonds naar een restaurant gaat.
 • In religieuze gebouwen moet je rekening houden met de kledingvoorschriften. Vrouwen dragen een rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.
 • Neem ook altijd een regenpak mee als je in het najaar naar Kroatië gaat.
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden. Ze moeten ook als bescherming bieden voor slangenbeten. Aan de kust heb je stevige sandalen nodig van bijvoorbeeld het merk (Teva).