ITALIË

Inleiding

Ontdek Italië

Sinds kort biedt Mr. Yeti ook groepsreizen aan naar het land dat bekend staat om de rijke cultuur en geschiedenis en natuurlijk het lekkere eten. Het landschap in Italië bestaat voor meer dan driekwart uit bergen en heuvels waarvan de meesten hoger dan 700 meter zijn.

Het noorden van Italië is vooral te herkken aan de Alpen, en in het zuiden zijn vooral vulkanen te vinden. Een geweldig land waar je kan genieten van een actieve vakantie. In Italië raak je niet uitgekeken! Veel mensen zullen Italië ook kennen als ‘de laars’. Deze naam heeft het land te danken aan zijn langgerekte vorm. Italië telt 62 miljoen inwoners en die wonen gezamelijk op zo’n 300.000 vierkante kilometer. Rome is de hoofdstad van Italië, in de regio Lazio. Rome is tevens de grootste stad van Italië en telt 2,7 miljoen inwoners.

Bereikbaarheid

Met de meeste providers heb je in Italië goed bereik. Dit geldt voor het gehele land overigens.

Mocht je iemand in Italië willen bellen dan zet je het landnummer 0039 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit Italië naar België bellen, dan kies je voor 0032.

Cultuur

In Italië wordt je als gast vaak hartelijk begroet met een handschut gebaar. Buon Giorno betekent goededag en Buana Sera betekent goedenavond. Koffie is heilig voor de Italianen en als je dit bestelt in Italië krijg je een espresso. Enkel na de koffie kan een gesprek beginnen. Italianen drinken deze espresso vaak aan de toog. Ook in Italië wordt er eerst een aperitief gedronken en eet men er een aantal kleine hapjes bij. Pas later op de avond wordt er gedineerd.

Kleding is ook erg belangrijk. Een Italiaan zal dan ook niet snel besparen op een goed pak en nette schoenen. Wellicht staat Italië bekend als het land waar niemand Engels praat. Dit is echter de laatste jaren iets achterhaald sinds jongeren in Italië vanaf 1980 Engels op school krijgen.

Als je voor het eerst in het Italiaanse verkeer terechtkomt als Belg of Nederlander dan schrik je je dood. In Italie rijden ze over het algemeen hard en ongecontroleerd. Verkeersregels worden niet al te nauw genomen, en mocht je een fout maken in het verkeer dan zul je direct een sein met groot licht of getoeter horen. Dit kan voor veel stress momenten zorgen als je dit niet gewend bent.

Feestdagen en evenementen

Hieronder is een lijst te vinden met Italiaanse feestdagen:

1 januari
Capodanno (nieuwjaarsdag)

6 januari
Epifania/befana (drie koningen)

Maart/april (varieert)
Pasqua (eerste paasdag)

25 april
Giorno della Liberazione (bevrijdingsdag)

1 mei
Dag van de arbeid

2 juni
Nationale feestdag

15 augustus
Assunzione Delle Beata Vergine Maria/Ferragosto (maria hemelvaart)

1 november
Ognissanti (allerheiligen)

8 december
Immacolata Concezione (Onbevlekte ontvangenis) Dit is het feest dat 9 negen maanden voor de geboorte van Maria gehouden word.

25 december
Natale (eerste kerstdag)

26 december
Santo Stefano (tweede kerstdag)

31 december
San Silvestro (oudjaarsdag)

Flora en Fauna 

Flora
Italië is een mediterraans land en daardoor vind je hier veel palmbomen, citrusbomen en natuurlijk olijfbomen. In het zuiden van Italië groeien vooral vijgen, dadels, granaatappels en amandelen. De begroeiing op de bergen verschilt nogal. Onderaan vind je vooral kastanjes en eiken en hoe hoger je komt des te meer naaldwouden je tegen zult komen.

Fauna
De hoeveelheid dieren die je in Italië tegen komt valt erg tegen. De Italianen staan namelijk niet bekend als goede dierenbeschermers. In de Alpen leven met name Marmotten, wilde geiten en vossen. Als jej meer de bossen intrekt dan kan het voorkomen dat je wolven of beren tegenkomt. Enkele vogels die je in Italië kan tegenkomen zijn haviken, buizerd en adelaars.

Sicilië
In Sicilië is nog maar weinig bebossing over door houtkap en door de aanleg van cultuurgronden. Slechts 5% van Sicilië is bedekt met bossen en dit komt mede door de herbebossingsprojecten. Hierdoor zijn ook veel diersoorten verdwenen. Dieren de nog wel voorkomen zijn flamingo’s, ooievaars, lepelaar en verschillende soorten reigers. Deze dieren overwinteren namelijk op Sicilië.

Geldzaken

Tijdens jouw actieve groepsreis in Italië kan je gewoon met de Euro betalen. Wil je geld opnemen in Italië dan is dat ook heel gemakkelijk te doen, zelfs in de kleinste dorpjes. Ook kan je veelal met je creditcard betalen in Italië.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Italië? Zorg dan dat je vooraf goed voorbereid bent. Het komt vaak voor dat je in Italië direct contant moet betalen voor de behandeling. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

In de grote steden vind je voldoende apotheken, maar zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Italië.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Italië dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Infrastructuur

Het wegennet in Italië is erg goed en heeft een totale lengte van ongeveer 300.000 kilometer. Hoe verder je naar het zuiden reist, hoe slechter het wegdek wordt. Ook op Sardinië en Sicilië zijn de wegen lang niet zo goed als in de rest van Italië.

Het spoorwegen net in Italië is ongeveer 20.000 km waarvan 12.000 km elektrisch is.

Tijdsverschil

Er is in Italië geen tijdsverschil met België. Net als in België kennen ze ook de zomer- en wintertijd.

Elektriciteit

Italië kent een voltage van 230. Stopcontacten hebben 2 ronde gaten en kunnen aardingsclipjes of een derde ronde gat hebben vor aarding. Een verloopstekker is dus niet nodig tijdens jouw actieve groepsreis in Italië.

Reistijd en klimaat

Italië kent twee verschillende klimaten. Het noorden van Italië heeft een zeeklimaat met zachte winters en geen extreme hete zomers. Ook de regen valt hier het gehele jaar door. Centraal en Zuid-Italië heeft een middellands zeeklimaat. Hierdoor zijn de zomers lang en warm en de winters zacht.

De beste reistijd om naar Italië te gaan is in de lente. De temperaturen stijgen snel naar aangename temperaturen en de natuur komt dan ook schitterend tot bloei. De natuur is dan ook op zijn mooist in het voorjaar. In deze maanden is het wel net te vroeg om een echte zonvakantie te boeken. Dit komt omdat het zeewater en zwembadwater dan nog erg koud is. Ook kan de temperatuur per dag verschillen in de lente periode. Eind mei neemt de kans op regen af en stijgt de temperatuur van de meren, zee en het zwembadwater.

In juni, juli en augustus is het in het grootste gedeelte van Italië erg warm. Helemaal in het zuiden kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden Celsius. In Rome en Naples kan het dan ook onaangenaam benauwd worden.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Italië te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem luchtige, maar ook vooral warme kleding mee als je in het voor of najaar naar Italië gaat.
 • Een poncho en een goede fleece trui of vest heb je dan zeker nodig.
 • In de wintermaanden heb je warme kleding, handschoenen, muts en sjaal, en een dikke winterjas nodig. Wij raden jou ook zeker aan om thermaal ondergoed en schoenen met een rubberen zool te dragen tegen de kou.
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden.

Uitgebreidere informatie over de juiste kledingkeuze ontvang je uiterlijk twee weken op voorhand van jouw actieve groepsreis door Italië.