Ubud-Rijstvelden-Bali

INDONESIË

Inleiding

Wonderbaarlijk Indonesië

Met zijn meer dan 17.000 eilanden, parelwitte stranden, wuivende palmbomen, turquoise blauwe oceaan en verfrissende kokosnoten past Indonesië in het droombeeld van elke reiziger. Maar naast het heerlijk in een hangmatje relaxen heeft Indonesië ook heel wat te bieden voor de actieve avonturier! Dompel je met Mr.Yeti onder in de bijzondere cultuur, de prachtige natuur en de weelderige onderwaterwereld van Indonesië.

De duizenden idyllische eilanden liggen langgerekt verspreidt tussen het Aziatische vasteland en Australië. De Austraal-Aziatische Middelzee, waarin al dat moois zich in bevindt, wordt gevoed door stromingen van de Indische en de Grote Oceaan, wat een enorme diversiteit aan leven onder water met zich mee brengt. Van de ruim 17.000 eilanden zijn er ca. 990 bewoond en hebben er maar ongeveer 6000 een naam. Door de vulkanische bedrijvigheid is het er overigens een komen en gaan van piepkleine eilanden. Indonesië heeft een landoppervlakte van zo’n 1,95 miljoen km² en is daarmee het grootste land van Zuidoost-Azië. Inclusief de territoriale wateren bedraagt de oppervlakte meer dan 5 miljoen km², wat betekent dat ongeveer 64% van Indonesië in feite uit water bestaat. Indonesiërs noemen hun land dan ook niet voor niet voor niets ‘Tanah Air Kita’, ‘ons land en water’.

Zin om je zwemvliezen en duikbril terug van onder het stof te halen? Of heb je nog nooit gedoken maar wil je het graag leren en zo de weelderige en wonderbaarlijke onderwaterwereld van Indonesië verkennen, om vervolgens ’s avonds op een relaxte manier te genieten van een welverdiende cocktail, de heerlijk lokale keuken en een prachtige zonsondergang? Dan is de duikreis van Mr.Yeti iets voor jou! Wil jij meer informatie over deze prachtige bestemming, heb je vragen of ben je nog niet helemaal overtuigd, lees dan snel verder of neem contact met ons op.

Kan je niet wachten om te vertrekken, boek dan snel deze reis en wij geven je graag de eerste tips voor je voorbereiding. Veel succes en tot in Indonesië!

Cultuur

De verspreiding van vele eilanden, de bereikbaarheid ervan in het verleden en de kolonisaties en volksverhuizingen zorgen ervoor dat Indonesië een enorme culturele, religieuze en etnografische diversiteit kent. Zo is door de jaren heen op elk eiland een unieke eigenheid gegroeid. Terwijl op Bali hoofdzakelijk Hindoeïstische Balinezen wonen, bestaat de bevolking van het naburige Lombok dan weer voornamelijk uit Islamitische Sasaks. Op Sulawesi combineren de Torajanen hun eigen unieke religie met het Christendom en ligt Flores dan weer in de grenszone tussen het Maleise en het Melanesische ras.

Wat alle Indonesiërs wel gemeen hebben is dat ze vooral van dag tot dag leven en zich niet te hard stressen over morgen. Het lijkt een zalige manier van leven, maar dat maakt het er niet altijd gemakkelijker op om dingen te plannen.

De combinatie van een geografische en culturele diversiteit hebben er voor gezorgd dat Indonesië één van de meest unieke keukens in de wereld heeft. Hoewel het Indonesische eten over het algemeen eenvoudig is, voegt het overvloedige gebruik van kruiden, grassen en bladeren veel smaak toe aan de meeste gerechten. Rijst is het belangrijkste hoofdbestanddeel van het Indonesisch voedsel. Het zit bijna in ieder maaltijd verwerkt en wordt vaak gecombineerd met kip, geit, rundsvlees of vis. Kokosmelk is een essentieel ingrediënt in hun keuken en een variëteit aan groenten werkt het geheel af.

Enkele traditionele gerechten die je ongetwijfeld zal kennen:

 • Nasi Goreng: gebakken rijst
 • Mie Goreng: gebakken noedels
 • Gado Gado: groenten overgoten met pinda saus en een gesneden gekookt ei

Vaak kom je in Indonesië in een Warung (eethuis) terecht. Gebruikelijk hebben ze daar een vitrine met reeds bereide gerechten waaruit je kan aanduiden wat je op je bord wil. Iets wat sommigen zeker steeds wensen te vermelden zijn de woorden ‘Tidak Pedas’ (NIET pikant).

Naast de traditionele Indonesische gerechten, zijn Chinese en continentale gerechten ook enorm populair in Indonesië. Veel populaire voedselketens hebben ook hun vestigingen in de grote steden.

De taal is Indonesië ook niet zo moeilijk. Op restaurant ben je snel vertrokken mits enkele woordjes van buiten te leren zoals: Nasi/rijst, telur/ei, sayur/groentjes en andere woordjes zoals kopi, teh en bir spreken voor zichzelf.

De Nederlandse kolonisten lieten trouwens ook hun sporen in de taal achter zoals handuk, wastafel, tandpasta, bloemkol, wortel, gordin, knalpot, … Bij de ‘presban’ kan je dan weer je banden oppompen.

Feestdagen en evenementen

Door de religieuze mengelmoes en zijn vele eilanden, kent Indonesië heel veel feestdagen die vaak eigen zijn aan een bepaald eiland en/of cultuur. Welke feestdag invloed zal hebben op je reisprogramma, hangt dan ook af op welk eiland of welke regio je bent.

 Zo vieren de Balinezen rondom maart Ogoh-ogoh, Oudjaarsavond van de Balinese kalender. Vanaf het einde van de middag heersen er verkeersopstoppingen. Jongeren lopen vervolgens met ‘monsters’ en veel kabaal door de straten om de demonen te verjagen. Een spectaculair belevenis. De dag erop is het Hari Raya Nyepi, oftewel Balinees Nieuwjaar. Dan komt er werkelijk geen kat op straat, want volgens de traditie hebben ze de avond ervoor met alle slechte goden gespot en ze schrik aangejaagd, dus moeten ze zich nu voor hen verstoppen. Alles is dan ook dicht, zelfs de luchthaven is gesloten. Als toerist wordt er dan ook van je verwacht op je kamer te blijven.

Een christelijk feest zal dan weer nauwelijks impact hebben als je reist in een Islamitisch gebied. Al zal men je hier vriendelijk een fijne kerst wensen.

Voor een volledig overzicht van alle lokale feestdagen raden wij aan deze almanak te raadplegen.

Flora en Fauna, Landschap

Indonesië beschikt over een enorme rijkdom aan fauna en flora. Er bestaat weinig uitwisseling tussen de eilanden, wat resulteert in enkele specifieke soorten. De meest gekende zijn ongetwijfeld de Komodovaraan, genoemd naar het gelijknamige eiland nabij Flores, en de Orang Oetan, wiens leefgebied zich op Borneo en Sumatra bevindt.

Op Bali, Lombok & Flores heb je een reële kans op het spotten van buffels, hagedissen, gekko’s, grote spinnen en apen, heel veel apen. Daarnaast leven er op de eilanden een variëteit aan herten, wilde zwijnen en de wilde banteng. De banteng is een wild rund uit de bossen van Zuidoost-Azië, waar het merendeel van het Balinese vee van afstamt. De eilanden zijn tevens zeer rijk aan vogels en beschikken over een fantastische onderwaterwereld.

Ondanks de grote cultivatie met rijstvelden, kokosplantages, tropische fruitbomen en koffieplantages is er nog plaats voor een breed scala aan reusachtige tropische bomen, allerlei soorten varens en honderden soorten wilde orchideeën. Bali kent meer boom- en plantensoorten dan heel Europa. Balinezen hebben een grote voorliefde voor bloemen. Je ziet en ruikt ze overal. In de vele binnenplaatsen, tuinen, straten en tempels vind je hibiscus, bougainvilles, jasmijn, waterlelies, magnolias, frangipani en een veelvoud aan orchideeën.

Landschap
De enorme verscheidenheid aan landschappen is een gevolg van klimatologische en geologische factoren. Zo zijn de eilanden van West-Indonesië altijd bedekt geweest met dichte tropische regenwouden, de Oost-Indonesische eilanden daarentegen zijn veel droger met zelfs savannelandschappen.

Vulkanen
Op Indonesië zijn nog meer dan 100 vulkanen actief. De bekendste is de Krakatau of Rakata, een eilandvulkaan gelegen tussen Sumatra en Java. Bekende vulkanen in onze bezochte regio zijn Agung op Bali en Rinjani op Lombok. Het gebied waar al deze vulkanen liggen wordt ook wel de ‘Ring van Vuur’ genoemd.

Aardbevingen
Naast vulkaanuitbarstingen komen er ook talloze aardbevingen voor. Elk jaar worden over heel Indonesië gemiddeld 500 tot 1000 bevingen geregistreerd, waarvan de meeste gelukkig maar een geringe kracht hebben. Wanneer het epicentrum van een aardbeving echter in zee ligt, kan zo’n zeebeving een verwoestende vloedgolf of ‘tsunami’ veroorzaken die vaak veel gevaarlijker is dan de aardbeving zelf.

Regenwouden
Het ecologisch evenwicht in het Indonesische regenwoud wordt ernstig bedreigd door menselijke activiteiten of de gevolgen daarvan. Zo vindt er op grote schaal houtkap plaats, met als gevolg een toenemende erosie. Het nog resterende bosareaal van Indonesië beslaat ongeveer 60% van het totale landoppervlak. Het gaat daarbij vooral om zo’n 100 miljoen hectare tropisch regenwoud, dat na Brazilië het grootste oerwoudgebied op aarde is.

De regenwouden van de Kleine Sunda-eilanden, waartoe Bali, Lombok en Flores behoren, zijn veel minder weelderig dan die van de overige delen van Indonesië. Hier is het tropisch woud nagenoeg geheel vervangen door cultuurland met rijstvelden, rubber- en palmplantages.

Rijstvelden
De Indonesiërs hebben een heel grote rijstcultuur en beschikken daardoor over heel wat rijstvelden die het landschap fotogeniek sieren. Deze rijstvelden zijn normaal vrij toegankelijk of met een lokale gids te bezoeken. De gidsen hebben meestal een ruime kennis over de rassen en het proces.

 

Geldzaken

In Indonesië betaal je met Indonesian Rupiah, ook wel Rp of IDR afgekort. Beide komen voor. Voor 1€ krijg je ongeveer 16.000Rp in briefjes van 1.000 of groter, of in munten van 1.000Rp of lager. Ja, je leest het goed, voor 1.000Rp bestaan zowel briefjes als munten! Teruggave op grote biljetten is overigens vaak een probleem, dus wissel die zo snel je kan. Kijk trouwens niet raar op als je snoepjes terugkrijgt als wisselgeld op bedragen lager dan 50Rp.

Om te hoofdrekenen neem je best een afgerond getal, zoals 16.000. Dan heb je met 320.000Rp ongeveer 20€ betaald en voor 65€ ben je reeds miljonair. Een actuele wisselkoers kan je hier vinden.

Geld uit de muur halen kan je steeds frequenter in de steden en toeristische gebieden. Daarbuiten is het vaak lastiger. Internationale kredietkaarten worden meestal aanvaard. Cirrus/Maestro worden aangegeven door een sticker. Vergeet vooral niet je bankkaart ‘open’ te zetten voor ‘buiten Europa’ in je kantoor in België of Nederland, of via je app. De limiet per afhaling bedraagt vaak 2.000.000Rp (zo’n 130€). Per afhaling betaal je bovenop de transactiekost van je eigen bank ook nog eens een transactiekost voor de lokale aanbieder van de automaten.

Fooien
Er zijn geen vaste afspraken omtrent fooien, maar 5.000Rp (0.30€) voor een goede service is passend.

Afdingen
Afdingen is een ingeburgerde activiteit, maar blijf erbij vooral vriendelijk. Op toeristische plaatsen is het afdingproces ingerekend in de prijs terwijl je op afgelegen plaatsen daar misschien niet te drastisch moet in zijn. Een verwaarloosbaar bedrag voor jou kan daar een volwaardige maaltijd betekenen.

Gezondheid & vaccinaties

Documenten
Het is altijd handig om je bloedgroepkaart en bewijs van inentingen mee te hebben.

Hitte
Indonesië ligt in de buurt van de evenaar, met tropische temperaturen en een felle zon als gevolg. Drink voldoende water, bescherm je tegen de zon en vermijdt zware inspanningen.

Vaccinaties

 • Gele koorts: Verplicht indien je binnen de 6 dagen voor aankomst je in een risicozone bevond. Klik hier voor de lijst met risicozones.
 • Advies Dienst Federale Overheid: Link, overleg hierover met je huisarts of maak een afspraak bij het Tropisch Instituut of de GGD voor meer professioneel advies.

Malaria
Komt steeds minder vaak voor in toeristisch gebieden zoals Bali. Vooral de in afgelegen gebieden van Indonesië bestaat nog de kans op malariabesmetting. De malariamug is vooral ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend actief.

De volgende preventieve stappen kunnen ondernomen worden:

 • Insectenwerende producten.
 • Slaap onder een geïmpregneerde muskietennet.
 • Lange mouwen en lange broekspijpen in lichte kleuren.
 • Overleg hierover met je huisarts of informeer je bij het Tropisch Instituut.

Dengue
Deze ziekte, tevens overgedragen door muggen, vormt een steeds groter probleem. Er is heden nog geen vaccin beschikbaar. De dengue-mug steekt zowel ’s nachts als overdag en de voornaamste symptomen zijn hoge koorts, hoofd- en spierpijn en misselijkheid . Er bestaat geen specifieke behandeling, behalve voldoende hydrateren, rust & paracetamol als pijnstiller. Het innemen van ontstekingsremmers als ibuprofen en aspirine wordt ten stelligste afgeraden. Raadpleeg zo snel mogelijk een dokter indien deze symptomen zicht zouden voordoen.

EHBO-kit
Informeer jezelf over:

 • Handreinigingsgel
 • Pleisters en snelverband
 • Steriele gaasjes
 • Ontsmettingsvloeistof
 • Schaartje/pincet
 • Iets tegen jeuk van insectenbeten
 • Muggenwerende middelen
 • Antiseptiva, kleine (duik-)wondjes kunnen in een tropisch gebied gemakkelijk ontsteken.
 • Pijnstillers
 • Ontstekingsremmer
 • Algemene antibiotica
 • Medicijnen tegen maag- en darmklachten
 • Medicijnen tegen misselijkheid
 • Medicijnen tegen de reisziekte
 • Medicijnen tegen malaria

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Reisdocumenten

 • Geldig reispaspoort (Je reispaspoort dient minimaal nog 6 maanden geldig te zijn bij aankomst en nog minstens 1 vrije pagina te bevatten voor de Indonesische sticker en stempel. Je krijgt een ‘Free Visa Entry’-stempel op de luchthaven van aankomst. Deze is 30 dagen geldig.)
 • Internationaal rijbewijs

Andere aanbevolen documenten om mee te nemen:

 • Bloedgroepkaart
 • Bewijs van inentingen
 • Bankkaart/MasterCard/Visa
 • Documenten van je verzekering
 • Papier/digitale kopies van al je documenten
 • PADI-Lidkaart (of andere) indien je reeds lid bent van een duikvereniging

Tijdsverschil

De uitgestrektheid van de archipel zorgt ervoor dat Indonesië drie tijdszones heeft. En omdat Indonesië hoofdzakelijk dichtbij de evenaar ligt, is er geen verschil in zomer- en wintertijd.

 

Plaatsen

Java, Sumatra,

West- en Centraal-Kalimantan

Bali, Sulawesi, Zuid- en Oost-Kalimantan

Papoea, Molukken

Tijdsverschil zomertijd

+ 5 uur

+ 6 uur

+ 7 uur

Tijdsverschil wintertijd

+ 6 uur

+ 7 uur

+ 8 uur

Elektriciteit

Stroomuitval is in Indonesië geen ongewone zaak. Dus maak er een gewoonte van je spullen steeds op te laden wanneer je kan.
In Indonesië zijn stopcontacten type C en F (220V/230V/50Hz) de normaalste zaak. Als je in België of Nederland woont heb je GEEN reisstekker nodig voor Indonesië.

Belangrijk

Je reist straks misschien naar een land die een heel andere kijk heeft op gezondheid, hygiëne en faciliteiten heeft. Ook de gebruiken en wetgevingen kunnen enorm verschillen van ons landje. Dus adviseren wij om aandacht te schenken aan de onderstaande zaken.

 • Drink voldoende water! We kunnen het niet genoeg benadrukken, het kan er warm en vochtig zijn. Zorg dat je je genoeg hydrateert.
 • Bescherm je voldoende tegen de zon! Tijdens het snorkelen is je rug verbrandt voor je het weet.
 • Kraantjeswater is er NOOIT drinkbaar! Poets daarom ook je tanden met flessenwater. Wees ook voorzichtig met ijsblokjes.
 • Roken is verboden in de meeste publieke zones!
 • Drugs, gokken en pornografie zijn illegaal in Indonesië! Indonesië maakt geen onderscheid tussen soft en hard drugs. Arrestaties ivm drugbezit leiden van zware gevangenisstraffen tot de doodstraf!

Etiquette

Do’s & Dont’s

 • Handen: Zowel moslims als hindoes vinden de linkerhand onrein. Deze wordt nl. gebruikt om je billen af te vegen. Eten, iets aanbieden of aanwijzen, de hand schudden, etc., het is allemaal een ‘no go’ met de linkerhand. Wijzen met de rechter wijsvinger vinden ze overigens ook niet zo leuk, gebruik hiervoor je duim.
 • Voeten: Ook je voeten gelden als onrein. Gebruik ze dus niet om iets aan te wijzen of leg ze nergens in het openbaar op tafel. Ga ook nergens met je voeten vooruit zitten. Voor het binnengaan van een tempel of een huis doen Indonesiërs hun schoenen uit.
 • Hoofd: Raak niemands hoofd aan. Een onschuldige aai over de bol van een kind wordt al als beledigend aangezien. Het hoofd wordt als heilig beschouwd, omdat daar de ziel in leeft.
 • Kledij: Loop niet in bikini, topless of té bloot. Voorzie bedekking van schouders en knieën bij het betreden van een tempel of moskee, bv dmv sarong/sjaal.
 • Intimiteit: Zoenen, omhelzen en hand in hand lopen wordt als ongepast ervaren. Zij vinden dit iets intiems en dit hoef je niet aan anderen te laten zien.

Fotografie
De diverse landschappen van Indonesië staan garant voor prachtige foto’s. Vraag altijd eerst toestemming als je de lokale bevolking of religieuze ceremonies wil fotograferen. Vermijd flits en storend gedrag in tempels. In de minder toeristische regio’s moet je er overigens niet van opkijken als net de lokale bevolking een foto met jou wil maken.

Tempels

 • Draag een sjaal of sarong. Sarongs kunnen vaak gehuurd worden aan de inkom van een tempel.
 • Bedek je schouders.
 • Doe je schoenen uit voor het binnengaan van een tempel.
 • Traditioneel betreed je geen tempel als je bloedt. (Verwondingen/menstruatie)
 • Richt je voeten niet richting aanbeden objecten. Indien je gaat zitten, doe dat in kleermakerszit of kniel.
 • Traditioneel betreden vrouwen geen tempel als ze in de laatste 6 weken van hun zwangerschap zitten.
 • Het is respectloos als je hoofd hoger uitkomt dan die van de priester.
 • Vergeet niet dan je op een heilige plaats bent. Toon respect. Hou je op de achtergrond bij ceremonies en gebruik je gezond verstand bij het fotograferen.