IJSland

IJSLAND

Inleiding

Adembenemend IJsland!

IJsland, het land van vuur en ijs! Door de vulkanische activiteit groeit IJsland nog elk jaar. Gekeken naar de temperatuur is de naam IJsland eigenlijk verkeerd gekozen, want door de warme Golfstroom heeft IJsland het gehele jaar gematigde temperaturen. Dus de kou hoeft niet jouw excuus te zijn om IJsland niet te hoeven bezoeken! Ga met Mr. Yeti op rondreis IJsland.

IJsland biedt naast vulkanen, lavavelden, gletsjers, geisers, rivieren en watervallen ook een divers aantal vogels. Om deze reden wordt IJsland ook wel vaak het vogelland genoemd. De meest bekende vogel van IJsland is natuurlijk de papegaaiduiken, wie kent hem niet? Deze vogel staat daardoor ook symbool voor IJsland. Naast actieve activiteiten zoals raften en gletsjer hiken kan je ook ontspannen tijdens de rondreis IJsland. In IJsland bevinden zich namelijk verschillende warme beken en bronnen waar je heerlijk in kan zwemmen.

IJsland ligt zo’n 1000 km ten westen van Noorwegen in de Noord-Atlantische Oceaan. 80% van IJsland is onbewoonbaar en hiermee het meest dunbevolkte land. De meeste bewoners wonen dan ook langs de kust. Ondanks de naam is IJsland niet bedekt met een laag ijs. IJsland heeft een nog altijd actieve vulkanen die gemiddeld elke 5 jaar voor een uitbarsting zorgen. 10% van het land is bedekt met gletsjers. Ruim 2/3 van de circa 350.000 inwoners leven in en rond de hoofdstad Reykjavik. Het andere deel woont verspreid langs de uitgestrekte kust.

Met Mr. Yeti ervaar je IJsland op zijn mooist! We gaan de meest bekende bezienswaardigheden van het land bezoeken en koppelen dit aan toffe activiteiten. Samen met een Nederlandstalige reisbegeleider verkennen je  het land per minibus. Wil jij meer informatie over dit prachtige land of over de reizen die wij aanbieden naar IJsland, lees dan snel verder! Heb je nog vragen naar aanleiding van deze informatie, laat het ons dan weten via de mail/chat of telefonisch.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid met je GSM is in IJsland geen enkel probleem. Deze verbinding kan in afgelegen gebieden en in het binnenland wat minder zijn. Natuurlijk is dat voor jou geen probleem want we zijn immers gezellig samen tijdens deze groepsreis en zal je je GSM zeker niet missen. Mocht je iemand in IJsland willen bellen dan zet je het landnummer 354 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit IJsland naar België bellen, dan kies je voor 32.

In IJsland is veel gratis toegang tot een lokaal netwerk. Veel restaurants, hotels, cafés, winkelcentra en sommige benzinestations bieden deze service gratis aan. Ideaal dus als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen alvast wilt delen met vrienden.

Cultuur

In IJsland wordt veel vis en lamsvlees gegeten. De meeste gerechten bevatten dan ook deze ingrediënten. Vis wordt gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken met kaas en zure room. Schelvis, schol, zalm, forel, garnalen en kabeljauw zijn de bekendste vissoorten in IJsland. Lamsvlees wordt gerookt of geroosterd gegeten.

Hangikjöt is IJslands nationale specialiteit. Het is een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees. Veel gerechten worden geserveerd met heerlijke in de schil gekookte patatten. Populaire zuivelgerechten zijn skyr, een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room, bosbessen, súrmjólk en magere yoghurt met bruine suiker. Yoghurt wordt in IJsland vooral als ontbijt gegeten samen met ontbijtgranen, brood, kaas of vlees en haring. Pannenkoeken met slagroom en rabarberjam zijn in IJsland favoriet als dessert.

IJslanders hebben een enorme passie voor zwemmen. In IJsland bestaan veel openlucht zwembaden met een watertemperatuur van 27 graden. Daarnaast is golf ook een populaire sport in IJsland. Een van de grootste golfbanen ter wereld is te vinden in Reykjavik. Daarnaast zijn voetbal, wintersport en natuurlijk de IJslandse marathon belangrijke sporten.

Feestdagen en evenementen

IJsland kent de volgende feestdagen:

1 januari
Nieuwjaarsdag

Maart/april (varieert)
Goede Vrijdag

Maart/april (varieert)
1e en 2e Paasdag

21 april
Eerste zomerdag

1 mei
Dag van de Arbeid

5 mei
Hemelvaart

Mei/juni (varieert)
Pinksteren

5 juni
Sjómannadagurinn (Vissermansdag)

17 juni
Onafhankelijkheidsdag

1 augustus
Vrije dag voor winkel- en kantoorpersoneel

24 – 26 December
Kerstavond en Kerstmis

31 december
Oudejaarsavond

Flora en Fauna 

Flora
IJsland kent geen echt bos want het land bestaat voor het grootste deel uit woestijnen van zand en grind, lavavelden, rotsen en gletsjers. IJsland heeft ook veel watervallen, waarvan Goðafoss één van de meest bezochte is. Op IJsland groeien een paar soorten planten die zo kwetsbaar zijn dat als er een voertuig door dat gebied rijdt het uitzonderlijk veel schade aan kan richten. Zeker moerasgebieden, mosgronden en vochtige gebieden zijn hier gevoelig voor.

Fauna
IJsland is een echt vogelland want het land telt maar liefst 300 soorten vogels. IJsland is dan ook echt een paradijs voor vogelliefhebbers. In de meren zijn met name veel eenden, ganzen en zwanen te vinden. Langs de kust bouwen veel volgens hun nest die van de zee leven. De grootste vogelkliffen van Europa kan je dan ook hier vinden. De meest bekende vogel van IJsland is natuurlijk de papegaaiduiker. Andere volgens die voorkomen in IJsland zijn de ijsduiker, alk, giervalk, drieteenmeeuw, kuifeend, graspieper, zeearend, alpensneeuwhoen, harlekijneend.

Naast alle vogels zijn er natuurlijk nog meer dieren die leven op IJsland namelijk poolvossen, rendieren, schapen, paarden, kariboes en konijnen. Vanwege het IJslandse klimaat leven er ook veel slangen, hagedissen en vleermuizen. Ook zijn er bijen, wespen, spinnen en muggen te vinden op IJsland. Heel af en toe strandt er wel eens een ijsbeer op IJsland vanwege het drijfijs uit Groenland. Vanwege het gevaar zijn deze niet gewenst op IJsland dus heeft de bevolking toestemming ze dood te schieten.

Geldzaken

Tijdens jouw actieve groepsreis in IJsland betaal je met de IJslandse Kroon (ISK). Voor 1 Euro heb je ongeveer 165.2 IJslandse Kronen. Voor de actuele wisselkoers kijk je het best even hier.

Met je credit card kan je in IJsland bijna overal betalen. Geld opnemen met een credit card is vaak niet gratis. Ook is het mogelijk met een maestro kaart te betalen, deze transactie kosten liggen lager. Uit voorzorg kun je alvast bij je Belgische bank geld wisselen.

Gezondheid & vaccinaties

In IJsland is de gezondheidszorg erg goed geregeld. Veel wegen in IJsland zijn onbegaanbaar voor auto’s, daardoor worden en in nood vaak reddingshelikopters en reddingsboten ingezet. Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in IJsland? Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je de medische kosten natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet overigens niet je identiteitsbewijs en reisverzekering papieren mee te nemen.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 112. Apotheken zijn net als in België op regulieren tijden open en in de steden bestaan er wachtapotheken die ook ’s nachts geopend zijn. Zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar IJsland.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor IJsland dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Leidingwater is in IJsland goed te drinken. Vertrouw je het niet, drink dan enkel water uit een fles of kook het leidingwater minimaal 5 minuten.
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar IJsland te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

IJsland heeft in totaal 99 luchthavens, waarvan 5 met een verharde start- en landingsbaan. Daarnaast zijn er ook veel spoorwegen op IJsland en is het totale wegennet 13.028 km. Hiervan is slechts 4241 km verhard.

Tijdsverschil

IJsland valt in tijdzone UTC +0, wat inhoudt dat het in de zomer op IJsland 2 uur vroeger is en in de winter 1 uur vroeger.

Elektriciteit

IJsland kent een voltage van 230. Stopcontacten hebben 2 ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een verloopstekker is dus niet nodig tijdens jouw actieve groepsreis in IJsland.

Reistijd en klimaat

IJsland kan je het gehele jaar door bezoeken, maar het hangt af van de plannen die je hebt. Van eind juni tot begin september is de zomer met lange dagen en korte nachten. In juni en juli kennen ze op IJsland zelfs helemaal geen nachten. De wegen in het binnenland zijn enkel begaanbaar van eind juli tot en met augustus. Walvisexcursies kan je de gehele zomer maken. IJsland is op z’n drukst in de zomer, daardoor liggen de prijzen in het voor- en naseizoen een stuk lager. Het weer is dan nog wel altijd goed, maar er kan wel sneeuw vallen. Vanaf mei en juni begint de overgang naar de zomer, dan is het weer heel wisselvallig en kunnen sneeuwstormen enkele dagen aanhouden. Maar gedurende deze periode kan je ook een paar dagen heerlijk veel zon hebben.

In IJsland wordt er wel eens gezegd: ‘Als het weer niet bevalt, wacht je maar vijf minuten’. Het is misschien wat overdreven, maar het weer kan erg wisselvallig zijn op IJsland. Op één dag kan je verschillende weersomstandigheden meemaken. Ondanks de ligging van IJsland vlak onder de poolcirkel is het klimaat redelijk mild. ’s Zomers is de gemiddelde temperatuur in de kuststrook zo’n 12 graden (in het binnenland vaak wat kouder en kan er ook nachtvorst voorkomen) en de gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond het vriespunt.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar IJsland te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem luchtige, maar ook vooral warme kleding mee in verband met de wisselende weersomstandigheden in IJsland.
 • Een goed regenpak en goede fleece trui of vest heb je zeker nodig in IJsland.
 • In de wintermaanden heb je warme kleding, handschoenen, muts en sjaal, en een dikke winterjas nodig. Wij raden jou ook zeker aan om thermaal ondergoed en schoenen met een rubberen zool te dragen tegen de kou.
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden.
 • Een goede warme slaapzak is ook zeker van belang wanneer je in de zomer gaat kamperen op IJsland. ’s Nachts kan het namelijk lichtjes vriezen.

Uitgebreidere informatie over de juiste kledingkeuze ontvang je uiterlijk twee weken op voorhand van jouw actieve groepsreis door IJsland.

Daglicht en Noorderlicht

IJsland heeft over het hele jaar gerekend meer daglicht dan België. Van november tot en met februari zijn de dagen op IJsland wel korter. In de ochtend wordt het laat licht en de zon gaat iets eerder onder dan in België. De dagen zijn even lang in maart, april en oktober. Van mei tot en met september zijn de dagen op IJsland veel langer.

Het Aurora Borealis, beter bekend als het Noorderlicht is iets wat bij veel mensen boven aan op de bucketlist staat. Als je in de winter naar IJsland reist is de kans groot dat je het ziet (van september tot en met maart). Het is een beetje groen van kleur en beweegt snel.

Muggen

Wat veel mensen niet weten, is dat het muggenseizoen helaas onlosmakelijk met het buitenseizoen verbonden is. Wel zijn er genoeg manieren om de muggen het niet gemakkelijk te maken. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Muggen houden niet van zon en wind
 • Koop een anti-mug lotions of spray met DEET
 • Trek kleding aan die muggen te allen tijden vermijden (lange losse kleding)
 • Zorg zeker op het moment dat het begint te schemeren dat je goed bent voorbereid.
 • Zweet en de bijbehorende luchtjes vinden muggen heerlijk
 • Gezellig en effectief: steek een vuurtje aan in de vuurkorf. Open vuur verjaagt ze!
 • Heb je de mogelijkheid, zoek dan eens naar de volgende planten: Citroengras, Pepermunt, Rozemarijn, Lavendel, Eucalyptus, Goudsbloem en Kattenkruid. Hier zijn muggen niet gek van.
 • Muggen leggen hun eitjes in plasjes stilstaand water. Een dakgoot die niet goed leegloopt na een regenbui, een regenton zonder deksel en vijvers zijn aantrekkelijke plekken voor muggen.