GROOT-BRITTANNIË

Ontdek het veelzijdige Groot-Brittannië

Iedereen kent London, een van de belangrijkste economische, politieke en culturele centra in de wereld. De authentieke taxi’s,het imposante Buckingham Palace, Downingstreet, het lagerhuis, noem het maar op! Maar naast deze stedelijke grote plaatsen heeft Groot-Brittannië zo veel meer te bieden, het zal je verbazen en verwonderen!

Groot-Brittannië bestaat uit verschillende landen, namelijk Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland. De naam Engelsen komt voort uit de naam ‘Angelen’, dit zijn een van de vroegere bewoners van Engeland.

Het landschap in Groot-Brittannië is heel divers. Van stranden naar ruige bergen en alles ertussenin, het is allemaal te vinden in Groot-Brittannië. Groot-Brittannië heeft veel verschillende gebieden met elk een eigen kenmerk. Aan de kust bij Dover zijn prachtige krijtrotsen te vinden en in het oosten van het land uitgestrekte groene velden. Ook zijn er brede, lange stranden te vinden bij East Anglia. Een bekend begrip in het landschap is de countryside, met pittoreske dorpen met prachtige natuur eromheen. Groot-Brittannië heeft veel stedelijke gebieden, maar het overgrote deel bestaat toch uit landbouw. Vandaar dat er veel boerderijen en dorpen te vinden zijn in Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië heeft verschillende bezienswaardigheden, bijvoorbeeld de Stonehenge. Dit is een van de beroemdste prehistorische werken op aarde. Maar vergeet ook niet Peak District. Dit is een nationaal park waar veelal actievelingen naar toe trekken. Ze komen er voor de grotten, de rotsen en de mooiste natuur van Groot-Brittannië die je kan vinden.

Bereikbaarheid

In Groot-Brittannië heb je normaal gesproken goed bereik met je GSM. Om iemand in Groot-Brittannië te bellen, zet je het landnummer 0044 voor het telefoonnummer. Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Groot-Brittannië heeft net als België een 4G-netwerk. Binnen de EU worden er geen extra roaming kosten berekend, dus dan kan je mooi gebruik maken van je eigen telefoonbundel. Zo kun je tijdens je vakantie al snel jouw jaloersmakende foto’s naar vrienden sturen en dat perfecte plaatje op social media delen. Vergeet je niet om #mryeti te gebruiken?

Cultuur

De inwoners van Groot-Brittannië hechten veel waarden aan hun cultuur, tradities en omgangsvromen.
Groot-Brittannië heeft een rijk cultureel verleden. Overal in het land kan je kastelen, abdijen en landhuizen vinden. Naast dat de cultuur van het ‘nu’ is, kan je je in steden als York en Durham zelfs nog in de middeleeuwen wanen.

In Groot-Brittannië is er een grote sportcultuur. Dit komt doordat veel sporten zijn uitgevonden in Groot-Brittannië, denk hierbij aan rugby, golf, cricket en natuurlijk voetbal. Voor veel inwoners van Groot-Brittannië is voetbal een belangrijk onderdeel van hun leven en een ‘way of life’.

Naast deze sporten heeft Groot-Brittannië ook een rijke muziek- en theatercultuur. To be or not to be, that’s the question. Deze wereldberoemde woorden vinden hun roots bij de Britse theaterschrijver Shakespeare. De theatercultuur is eeuwenlang leidend geweest en de theaterstukken van Shakespeare worden nog opgevoerd in kleine en grote theaters in Groot-Brittannië. De Britse pop en rockbands hebben een wereldwijde impact gehad op de muziekcultuur. Denk hieraan aan bands zoals de Beatles, Pink Floys, Coldplay en nog meer invloedrijke artiesten.

Natuurlijk hebben de Britten ook verschillende tradities. Wie aan Groot-Brittannië denkt, denkt waarschijnlijk ook aan thee! Britten drinken heel veel thee. In Groot-Brittannië is het beter bekend onder de naam ‘Builders tea’, dit is thee met melk.

Een andere bekende traditie is de ‘Sunday roast’. Zoals de naam al doet vermoeden eten de Britten dit bijna iedere zondag. Een Sunday roast bestaat uit rundvlees, aardappelen, Yorkshire puddings en groenten.

Groot-Brittannië heeft nog meer traditioneel eten. Denk maar aan een ‘full English breakfast’, dit ontbijt bestaat uit eieren, worsten, witte bonen in tomatensaus, champignons, toast, tomaat en black pudding (ook wel bekend als bloedworst).

Feestdagen en evenementen

1 januari – New Year’s Day

2 april – Goede vrijdag

5 april – pasen

23 april – St Joris Day

Eerste maandag in mei – May Day

Laatste maandag in mei – Spring bank holiday

Laatste maandag in augustus – Summer Bank Holiday

25 december – Kerst

26 december – Boxing Day

Flora en Fauna

In Groot-Brittannië kan je verschillende Engelse tuinen tegenkomen. Dit is een landschapstuin waarin verschillende elementen zoals de taxus, rododendron, waterval, een brug of een tempeltje niet weg te denken zijn. De inspiratie komt van de Griekse en Romeinse stijl. Een belangrijk aspect in de Engelse tuin is geometrie.

In Groot-Brittannië zijn er niet veel grote of gevaarlijke wilde dieren. Wel zijn er veel kleine knaagdieren, insecten en zoogdieren te vinden. In de rivieren en beken kunnen uitheemse vissoorten gevonden worden. In Groot-Brittannië kunnen er ook veel soorten zang-, roof- en zeevogels gespot worden. Hiernaast kan je ook nog vossen en wilde paarden vinden in Groot-Brittannië.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Groot-Brittannië is de Pond. Een euro is ongeveer 90 cent in Ponden. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan ponden te komen. Je kan in Groot-Brittannië geld pinnen, je euro’s worden automatisch omgewisseld. Let wel op dat je hierover commissie betaalt. Toch is geld in Groot-Brittannië opnemen voordeliger dan geld omwisselen in Groot-Brittannië.

Gezondheid en Vaccinaties

In Groot-Brittannië is de gezondheidszorg erg goed geregeld. In essentie wordt alle zorg door de NHS (National Health Service) geregeld, waaronder: bezoek aan de huisarts, medische specialistische behandeling in het ziekenhuis, chronische zorg, geestelijke zorg en mondzorg.

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis? Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je de medische kosten natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet overigens niet je identiteitsbewijs en reisverzekering papieren mee te nemen.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 112. Apotheken zijn doordeweeks open tot 18 uur en op zaterdagen tot 13 uur. Zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Groot-Brittannië. Daarnaast ben je, wanneer je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, verplicht om een medische verklaring bij je te dragen. Dit in verband met reizen die met het vliegtuig gemaakt worden.

Voor een bezoek aan Groot-Brittannië zijn er geen aanvullende vaccinaties die je hoeft te halen.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Reisdocumenten

Om naar Groot-Brittannië te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst.

Infrastructuur

Het autorijden in Groot-Brittannië verschilt sterk van wat je waarschijnlijk kent. Ten eerste rijden de voertuigen aan de linkerkant van de weg. Daarnaast maken ze gebruik van mijlen in plaats van kilometers.

Er is een groot wegennetwerk, in de steden ontstaan er vaak files. Veel inwoners maken gebruik van de metro. De metro is het populairste vervoersmiddel in Groot-Brittannië maar dit maakt ook dat de metrostations vaak druk zijn. In de steden zelf wordt er vaak gebruik gemaakt van de taxi en de bus.

Tijdsverschil

Er geld een tijdsverschil van -1 uur in Groot-Brittannië ten opzichte van België. Groot-Brittannië kent net als België een zomer- en wintertijd.

Elektriciteit

Groot-Brittannië kent een voltage van 230 volt. De stopcontacten in Groot-Brittannië zijn van type G. Dit is een stopcontact met 3 rechthoekige gaten. De stekkers die in België gebruikt worden, passen niet in de Britse stopcontacten. Een wereldstekker is aangeraden tijdens jouw actieve groepsreis in Groot-Brittannië.

Reistijd en klimaat

Het is mogelijk om Groot-Brittannië het gehele jaar te bezoeken. Met de auto kun je met de veerboot oversteken. Vanaf Nederland duurt de overtocht naar Engeland 5 en een half uur, vanuit Frankrijk duurt de tocht 2 uur. Ook kan je met de ondergrondse tunnel naar Engeland of met de trein. Vanuit Brussel duurt dit minder dan 3 uur. Natuurlijk kan je ook met het vliegtuig naar verschillende luchthavens naar Groot-Brittannië vliegen.

Het Britse klimaat kenmerkt zich door wisselvallig weer. Er is een gematigd zeeklimaat, dit zorgt ervoor dat er zachte zomers en zachte winters zijn. Er valt veel regen in Groot-Brittannië en de temperaturen komen eigenlijk nooit lager dan -5 graden of hoger dan 30 graden Celsius. In het westen van Groot-Brittannië is het over het algemeen koeler dan in andere delen. De temperatuur is in juli het hoogst. In de zuidelijke regionen is de gemiddelde temperatuur in juli 21,5 graden Celsius.

In de winter ligt de temperatuur in de nachten rond 1 of 2 graden boven het vriespunt. Overdag kan de temperatuur oplopen tot zo’n 5 á 9 graden Celsius.

Kleding

Neem de juiste kleding mee naar jouw actieve groepsreis naar Groot-Brittannië. Dit maakt je heerlijke weekend weg een stuk aangenamer. Mr. Yeti heeft voor deze bestemming een aantal kledingtips:

  • Neem zowel warme als wat luchtigere kleding mee. De temperaturen in Groot-Brittannië kunnen per dag erg verschillen.
  • Een warme trui is prettig voor koude avonden.
  • Wil je geen last hebben van regen? Dan raden we je aan om regenkleding of een paraplu mee te brengen.