singlereis-frankrijk-adventure

FRANKRIJK

Ontdek het middelpunt van Europa.

Frankrijk is een veelal geliefd land. Of je er komt voor de bezienswaardigheden, de cultuur, de kunst of de natuur, Frankrijk heeft iedereen iets te bieden.

Het land heeft een groot gevarieerd landschap. Van graan-, zonnebloem-, of lavendelvelden naar heuvels, wijngaarden, eeuwenoude kastelen, besneeuwde bergen en lange prachtige stranden. Frankrijk heeft het allemaal. In de steden en dorpen is er veel te beleven. Geniet van de Franse keuken, de wijn en de kazen. Loop langs dorpspleinen of winkelstraten met authentieke Franse huizen. Met 45 bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst is er altijd wat te zien in Frankrijk.

Frans is de nationale taal van het land en heeft zijn invloeden uit de Keltische en Germaanse tijd. Als je een beetje Latijn leest zal je waarschijnlijk veel woorden herkennen. Het land telt 67 miljoen inwoners waarvan 80% in de steden woont. Het is een relatief dunbevolkt land voor Europese begrippen. Zo’n 40% van de Fransen spreekt Engels, zij wonen vooral in de steden en aan de Côte d’Azure

Bereikbaarheid

In Frankrijk heb je normaal gesproken goed bereik met je GSM. Om iemand in Frankrijk te bellen, zet je het landnummer 0033 voor het telefoonnummer. Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Frankrijk heeft net als België een 4G-netwerk. Binnen de EU worden er geen extra roaming kosten berekend, dus dan kan je mooi gebruik maken van je eigen telefoonbundel. Zo kun je tijdens je vakantie al snel jouw jaloersmakende foto’s naar vrienden sturen en dat perfecte plaatje op social media delen. Vergeet je niet om #mryeti te gebruiken?

Cultuur

De Fransen zijn een trots volk. Ze zijn trots op hun taal, hun land, hun eten en nog veel meer.
Vaak wordt de bevolking ook wel chauvinistisch genoemd. De meeste Fransen spreken alleen Frans, al wordt er in de horeca en in hotels redelijk Engels gesproken. Je moet er in Frankrijk wel vanuit gaan dat ze geen Engels terugpraten dus het is een pre als je de Franse taal een beetje machtig bent.

In het dagelijks leven zijn er ook beleefdheidsvormen die terugkomen, bijvoorbeeld dat ouderen vaak voorrang nemen.

Veel bouwstijlen hebben een Franse oorsprong, zoals de Gotische kerken en kathedralen. Frankrijk is lang de standaard geweest waar Europese landen naar keken met betrekking tot mode, kunst, filosofie en omgangsvormen. De stromingen Romantiek, Bulesque en Art Deco zijn ontstaan in Frankrijk. Maar natuurlijk kunnen we het Franse levenslied, de chanson niet vergeten.

De Franse eetcultuur verschilt met dat in België. De Fransen ontbijten klein en eten tweemaal warm per dag. Verse producten en gezond eten zijn belangrijk, dit zie je ook terug in het aanbod in de supermarkten. Het diner bestaat uit 3 gangen, het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Frankrijk staat bekend als een wijnland en dat produceren ze zelf. De Bordeaux wijn, Bourgogne wijn en Campagne zijn wereldwijn bekend.

Frankrijk is ook een groot sportland. De populairste sporten in Frankrijk zijn voetbal, rugby, tennis en judo. Als spelletje spelen ze vaak ook jeu de boules. In het land vinden jaarlijks ook grote sportevenementen plaats, zoals Parijs-Roubaix, Tour de France, 24 uur van Le Mans en Roland Garros.

Feestdagen en evenementen

1 januari – Nieuwjaarsdag

Carnaval (februari/maart)

Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)

Pinksteren (mei/juni)

1 mei – Dag van de Arbeid

8 mei – Bevrijdingsdag

14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juliet)

1 november – Allerheiligen

11 november – Wapenstilstandsdag

25 december – Kerstmis

Flora en Fauna

Frankrijk bestaat voor 29% uit bos. Deze bossen zijn verschillend en er komen 140 verschillende boomsoorten voor. In het noorden en westen lijken de bossen op de Belgische en Nederlandse bossen. In het zuiden is de begroeiing anders, de planten die daar groeien kunnen beter tegen de droogte van de zomer. Een ander beeld zie je aan de Middellandse Zeekust waar zelfs palmbomen groeien. In de Franse bergen groeien voornamelijk naaldbomen, zoals de pijnboom en de den. Natuurlijk heeft Frankrijk naast bossen ook rivieren, watervallen, heidevelden en ga zo maar door.

Frankrijk heeft een diverse fauna. Veelvoorkomende dieren zijn het edelhert, het zwijn en de ree. Hiernaast kan je ook konijnen, hazen, vossen en wilde katten vinden. Er komen minder otters, bevers en zeehonden voor. In Zuid-Frankrijk kan je ook gieren en zelfs flamingo’s tegen komen!

Geldzaken

De nationale munteenheid van Frankrijk is de Euro. In het land zijn veel geldautomaten te vinden en creditcards worden veelal geaccepteerd.

Gezondheid en Vaccinaties

In Frankrijk is de gezondheidszorg erg goed geregeld. Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis? Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je de medische kosten natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet overigens niet je identiteitsbewijs en reisverzekering papieren mee te nemen.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 112. Apotheken zijn geopend tot 20 uur. Zorg wel dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Frankrijk. Daarnaast ben je, wanneer je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, verplicht om een medische verklaring bij je te dragen. Dit in verband met reizen die met het vliegtuig gemaakt worden.

Voor een bezoek aan Frankrijk zijn er geen aanvullende vaccinaties die je hoeft te halen.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Reisdocumenten

Om naar Frankrijk te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst.

Infrastructuur

Frankrijk telt een goed wegennetwerk. Alle wegen zijn verhard, goed onderhouden en naar Parijs gericht. Er zijn een aantal tolwegen te vinden in Frankrijk. De TGV-trein rijdt tussen grote steden zoals Lyon, Bordeaux, Marseille, Brussel, Amsterdam, maar ook via de kanaaltunnel naar Londen. Deze verbindingen zorgen ervoor dat je binnen no-time in Frankrijk bent.

Tijdsverschil

Het is in Frankrijk even laat als in België. Je hoeft dus geen rekening te houden met een tijdsverschil.

Elektriciteit

Frankrijk kent een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard of ongeaard en hebben net als in België twee ronde gaten. Voor jouw actieve groepsreis in Frankrijk heb je dus geen wereldstekker nodig.

Reistijd en klimaat

Van Brussel naar Parijs is het een afstand van 300 kilometer met de auto, dit kost je ongeveer 3 en een half uur. In 2 uur tijd kan je dezelfde afstand afleggen met de trein. Ook kan je met het vliegtuig binnen een uur in Frankrijk zijn.

In Frankrijk zijn er verschillende klimaten. Het grootste deel van Frankrijk heeft een gematigd zeeklimaat, behalve de kust die grenst aan de Middellandse Zee. Hier heerst een Mediterraan klimaat. Hoog in de Alpen is er een hooggebergteklimaat. De neerslag is over het jaar verdeeld, al is er een kleine stijging in de winter. In het zuiden van Frankrijk ligt de temperatuur een stuk hoger dan in het noorden. Het land heeft voor ieder seizoen een bestemming. In de winter kan je skiën in de Alpen, in het voorjaar kan je wandelen in de Ardeche, tijdens de zomer kan je genieten van het strand aan de Côte d’Azure en in de herfst kan de mooi kastelen van de Loire bezoeken.

In de winter kan het afkoelen tot 2 graden Celsius en in de zomer kan het oplopen tot ongeveer 25 graden.

Kleding

Het is belangrijk om goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Frankrijk te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. De kleding is afhankelijk van waar je in Frankrijk naartoe gaat. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

  • Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een (fleece) trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Ook kan een regenjas van pas komen.
  • Neem uitgaanskleding mee voor als je ’s avonds naar een restaurant gaat;
  • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden. Aan de kust zijn stevige sandalen aanbevolen. Om je te beschermen tegen scherpe stenen en rotsen worden waterschoenen met een stevige zool aangeraden.