Weekendje_Twente_Achterhoek

BLOG

 • 29-12-2019

  Dit moet je weten over het laagjessysteem bij wintersport

  Als je op wintersport gaat, is het super belangrijk om de juiste kleding mee te nemen. Dit maakt het scheuren van de pistes een heel stuk aangenamer. De experts adviseren dan ook om gebruik te maken van het laagjessysteem. Wat dit precies is en waarom het belangrijk is, vertelt onze eigen expert Mr. Yeti je in deze blog!

  Het laagjessysteem bestaat uit drie lagen: een onderlaag voor zweetafvoer, een tussenlaag die je warm houdt en een buitenlaag die je beschermt tegen water en wind. Mr. Yeti is door zijn witte, harige vacht altijd goed gekleed voor de omstandigheden tijdens een wintersport groepsreis, maar jij hebt dit voordeel helaas niet. Door deze tips te gebruiken, krijg jij het echter net zo lekker warm als Mr. Yeti.

  Onderlaag/basislaag: zweetafvoer

  Laten we bij de basis beginnen: thermokleding! Dit zorgt ervoor dat je niet afkoelt tijdens het zweten. Het vocht dat vrijkomt, wordt snel afgevoerd. Het is belangrijk dat je bij het aanschaffen van deze kleding kiest voor een stof die een afvoerende werking heeft, zoals merinowol. Katoen neemt vocht juist op en is daardoor minder geschikt als basislaag. Ook is het belangrijk dat deze laag strak om het lichaam zit. Denk hierbij niet alleen aan je bovenlichaam, maar ook zeker aan het juiste ondergoed.

  Tussenlaag: isolatie

  De tweede laag is er eentje die dient voor isolatie. Dit is vaak een jasje of een goede trui met de juiste eigenschappen. Isolatiejasjes met donzen vulling zijn het warmst, maar je kunt ook kiezen voor kunststof of het nog iets minder warme fleece. Deze kleding mag losjes rond het lichaam vallen. Het is het beste om te kiezen voor een jasje of trui met zo min mogelijk ritsen. Ritsen laten namelijk kou door en je wil juist dat deze laag de warmte vasthoudt.

  Buitenlaag: bescherming tegen wind en neerslag

  Als laatste is er de buitenlaag. Deze laag beschermt je tegen de wind, sneeuw en regen waar je als wintersporter gegarandeerd mee te maken krijgt. Dit is een goede jas die er niet alleen voor zorgt dat je beschermd wordt tegen de weersomstandigheden, maar er ook voor zorgt dat je het niet té warm krijgt. Om een goede, waterdichte jas te kiezen, moet je bij aankoop letten op de waterkolom: deze moet minimaal 10.000 mm zijn.

  Wat heb je nog meer nodig?

  Nu we je het laagjessysteem voor wintersport hebben uitgelegd, weet je hoe jij jezelf optimaal kunt kleden. Naast de juiste kleding voor deze drie lagen, adviseren we je ook om een goede, warme muts, waterdichte handschoenen en warme sokken mee te nemen op jouw wintersport groepsreis. Zo voorkom je dat je het koud krijgt en kun je lekker blijven skiën, snowboarden of langlaufen. Nog een piste pakken? Geen probleem, dankzij het wintersport laagjessysteem ben jij onverslaanbaar.

  Heb jij alle kleding al in huis, maar nog geen gave vakantie naar de sneeuw op de planning staan? Voorkom dat jouw outfit in de kast blijft liggen en ga mee op een onvergetelijke wintersport groepsreis. We moeten je wel waarschuwen: je bent niet de enige die met gelijkgestemden de pistes wil trotseren. De plekjes die nu nog vrij zijn, zijn echt de allerlaatste. Boek dus snel voor je te laat bent! Je kunt nog mee op winter groepsreis naar het prachtige Zweden, Oostenrijk, de Dolomieten en zelfs naar Canada. Waar ga jij naartoe? Mr. Yeti kan niet wachten om je te ontmoeten!

  Mr.-Yeti_Zweden_Langlauf-e1557147400408