CANADA

Inleiding

Ervaar ongerept Canada

Canada is hét paradijs voor avonturiers. Je vindt er blauwe meren, watervallen, uitgestrekte bossen en nog veel meer om je over te verwonderen. Mr. Yeti droomde er dan ook al jaren van om zijn reizigers mee te nemen naar dit prachtige land. Nu is het eindelijk zo ver en kun jij zowel in de winter als de zomer mee op actieve groepsreis naar West-Canada.

Canada is na Rusland het grootste land ter wereld, haast net zo groot als heel Europa. Er wonen meer dan 37 miljoen mensen, maar zo’n 90% van het land is onbewoond. Door mensen dan, want dieren zijn er genoeg. Denk aan beren, herten, walvissen en orka’s: heel veel wilde beesten die je altijd al eens in het echt wilde aanschouwen vind je in Canada. Tijdens onze actieve groepsreis naar Canada gaan we ook orka’s spotten, dus vergeet je fototoestel vooral niet mee te nemen.

Ben je gek op mooie wateren? Dan zit je in Canada goed. Het land telt drie miljoen(!) meren, variërend van groot tot klein. Dat is meer dan de rest van de wereld bij elkaar. Ook de kustlijn is met zijn lengte van 202,080 kilometer ontzettend uitgestrekt. Fun fact: als deze kustlijn van het begin tot het einde zou willen bewandelen, doe je hier zonder pauze vierenhalfjaar over.

Tijdens jouw actieve groepsreis naar Canada kom je dankzij Mr. Yeti op de allermooiste plekjes. We bezoeken onder meer het oudste natuurpark van Canada: Banff. Ook het prachtige Jasper, Whistler, Vancouver en Vancouver Island slaan we natuurlijk niet over. Val onderweg niet in slaap, want we rijden tijdens onze groepsvakantie over misschien wel de bekendste weg van het land: Icefield Parkway.

Bereikbaarheid

Over het algemeen heb je in Canada goed bereik met je GSM. Om iemand in Canada te bellen, zet je het landnummer 001 voor het telefoonnummer. Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Canada heeft net als België een 4G-netwerk. Houd er rekening mee dat je buiten Europa op vakantie gaat. Er worden extra kosten berekend voor internetten en bellen in het land. Neem even contact op met je provider als je meer wilt weten over de tarieven. In het land zijn steeds meer gratis Wi-Fi spots te vinden, bijvoorbeeld bij hotels, restaurants en bars. Zo kun je tijdens je vakantie al snel jouw jaloersmakende foto’s naar vrienden sturen en dat perfecte plaatje op social media delen. Vergeet je niet om #mryeti te gebruiken?

Cultuur

Canadezen zijn misschien wel de vriendelijkste mensen die op aarde rondlopen. Ze staan bekend om hun ruimdenkendheid en prijzen zichzelf om hun tolerantie van verschillende levensstijlen, geloven, etc. Hun favoriete woord? ‘Sorry’. Ze bieden werkelijk overal hun excuses voor aan. Daarom is er in 2009 zelfs een Apology Act aangenomen. Daar staat in dat dat excuses aanbieden in de rechtszaal niet gezien mag worden als schuldbekentenis.

Het land heeft twee officiële talen: Engels en Frans. In Québec is Frans de officiële taal, in de rest van het land is Engels het belangrijkst. Alle overheidsdocumenten op nationaal niveau zijn in beide talen geschreven. In de straten hoor je trouwens nog veel meer woorden en zinnen die je waarschijnlijk niet kent: in Canada worden dagelijks wel 150 verschillende talen gesproken.

Sport is een belangrijke tijdsbesteding van de Canadezen. IJshockey en lacrosse zijn heel populair, maar ook voetbal, basketbal en cricket vallen in de smaak. Veel kinderen gaan op jonge leeftijd al op ijshockey, alhoewel ze dit in Canada gewoon ‘hockey’ noemen. Er worden veel wedstrijden gehouden en het land blinkt in de internationale competities dan ook uit in deze sport.

Feestdagen en evenementen

Hieronder vind je een overzicht met Canadese feestdagen:

1 januari
Nieuwjaarsdag

6 januari
Driekoningen

April
Goede vrijdag

April
Pasen

1 juli
Canada Day

Mei
Victoria Day

Mei
Hemelvaart

Mei
Pinksteren

5 september
Labour Day

10 oktober
Thanksgiving

11 november
Herdenkingsdag

25 & 26 december
Kerstmis

Flora en Fauna en Natuurparken

Het is een van de verklaringen waarom Canada zo’n populaire bestemming is: de flora en fauna zijn waanzinnig. Het land is het thuis van meer dan 70.000 soorten dieren en planten. Dit komt doordat het land dunbevolkt is en de natuur dus alle ruimte krijgt.

Flora

Canada is groot en daarom kom je veel verschillende landschappen tegen. Van de beroemde Rocky Mountains tot stranden: natuurliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken. Je vindt er glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, miljoenen meren en prachtige rivieren. Tijdens onze actieve groepsreis trekken we door West-Canada, maar als je later nog eens teruggaat kun je ook de toendra in het noorden bezoeken.

De bekendste boom van Canada is natuurlijk de esdoorn. Het blad staat afgebeeld op de vlag en zorgt daarnaast voor iets waar de inwoners gek op zijn: maple syrup. Wij zijn nog steeds geen Canadees tegengekomen die niet houdt deze zoete siroop. 

Fauna

Beren, bevers, orka’s, walvissen, lynxen, wolven, elanden, kikkers, hagedissen, slangen, moeten we nog even doorgaan? Veel dieren die je altijd al eens wilde zien, hebben Canada als thuisbasis. Naast reptielen, amfibieën en zoog- en zeedieren zijn ook vogels zot op het dunbevolkte land. Zo vind je er de zeldzame trompetkraanvogel, de Canadese gans, raven en zelfs sneeuwuilen. Kortom, Canada is een paradijs voor reizigers die gek zijn op dieren.

Natuurparken

Canada telt maar liefst 47 nationale parken. Tijdens onze actieve groepsvakantie slaan we de mooiste parken, Banff en Jasper, dan ook zeker niet over. Beide parken staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In zowel Banff als Jasper vind je adembenemende gletsjers, bergen en rivieren. Knipper nog maar eens goed met je ogen, je staat nu op de wereldberoemde plekken die je tot voor kort alleen kende van de prachtige foto’s in reismagazines

Geldzaken

In Canada betaal je met de Canadese Dollar. 1 Euro is ongeveer 1,32 Canadese Dollar. De actuele wisselkoers kun je hier bekijken.

Je kunt in Canada bijna overal betalen met je bankpas of creditcard. Ook zijn er, zeker in de steden, voldoende geldautomaten. Houd er rekening mee dat geld opnemen met een bankpas veel goedkoper is dan met een creditcard.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Canada? Bereid je dan thuis alvast goed voor. In Canada is de medische zorg van goede kwaliteit, maar wel duur. Het is dan ook erg belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er ook rekening mee dat je vaak contant moet betalen als je zorg nodig hebt in Canada. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds.

In het hele land zijn voldoende apotheken te vinden. Het is wel verstandig om zelf een gevuld medicijnentasje mee te nemen op je actieve groepsreis naar Canada.

In Canada komen teken voor. Controleer jezelf dus regelmatig op teken of vraag een reisgenoot om je hierbij te helpen. Blijf ook uit de buurt bij onbekende dieren, vooral vleermuizen. In Canada komt uit hondsdolheid voor. Ben je gebeten door een zoogdier? Neem dan direct contact op met je reisleiding.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Canada is het niet verplicht om speciale vaccinaties te halen. Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar Canada te reizen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Heb je geen Belgisch paspoort, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. 

Naast het paspoort is het ook belangrijk om je online te registreren bij de Canadese overheid. Hier vraag je een “Electronic Travel Authorization” (eTA) aan.  Meer informatie over de eTA vind je hier.

 

Infrastructuur

Over het algemeen zijn de wegen in Canada goed onderhouden, vooral de primaire wegen. Deze zijn vaak vierbaans, soms zelfs zes. Onverharde wegen komen alleen voor in afgelegen gebieden. Het noorden van Canada heeft bijvoorbeeld weinig berijdbare wegen, terwijl het zuiden beschikt over een goed netwerk.

Tijdsverschil

Canada is een ontzettend groot land en heeft dan ook verschillende tijdzones. Wij bezoeken tijdens onze actieve groepsvakantie West-Canada. Daar is het acht uur vroeger dan in België. Vergeet dus niet om de tijd op je GSM en horloge aan te passen zodra we geland zijn in dit prachtige land.

Elektriciteit

Canada kent een voltage van 120. Stopcontacten zijn geaard of ongeaard en hebben rechthoekige gaten. Voor jouw actieve groepsreis Canada heb je dus een wereldstekker nodig.

Reistijd en klimaat

Mr. Yeti neemt je zowel in de zomer als in de winter mee op groepsreis naar Canada. In de zomer vliegen we op Vancouver. Vanaf Brussel duurt de vlucht ongeveer dertien uur. Tussentijds stappen we ten minste één keer over.

In de winter landt ons vliegtuig in Calgary. Vanaf Brussel zijn we dan zo’n 12 uur onderweg. Om op onze eindbestemming te geraken, stappen we ook deze keer minstens één keer over.

Als we geland zijn kan jouw actieve groepsreis pas echt beginnen. Samen met Mr. Yeti ga jij op ontdekkingsreis in West-Canada. Dit gedeelte van het land kent een gematigd klimaat: de zomermaanden zijn aangenaam en in de winter wordt het nooit extreem koud. Daardoor is dit het hele jaar door een fijne bestemming voor reizigers. Houd er rekening mee dat het in het gebied rondom de Rocky Mountains een stuk koeler is. Zeker in de winter daalt het kwik hier tot onder de nul.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Canada te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem in de zomer luchtige kleding mee, maar vergeet ook je warme kleding nier in verband met de wisselende weersomstandigheden in Canada.
 • Een goed regenpak en warme fleecetrui of een vest heb je zeker nodig in Canada.
 • In de wintermaanden heb je warme kleding, handschoenen, muts en sjaal, en een dikke winterjas nodig.
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden.