Hiking Lukomir

BOSNIË HERZEGOVINA

Ervaar uniek Bosnië

Het is misschien wel het best bewaarde geheim van Europa: Bosnië en Herzegovina. In dit bijzondere land verbaas jij je over de fantastische natuur, interessante steden en de sfeer. Mr. Yeti heeft de schatten van het land inmiddels ontdekt en laat je alle speciale plekken zien tijdens deze actieve groepsvakantie naar Bosnië. Houd jij van landen die ongepolijst zijn en een boeiende geschiedenis hebben? Dan moet Bosnië bovenaan jouw must visit-lijstje.

Deze Oost-Europese parel was vroeger onderdeel van Joegoslavië, totdat zij zich tijdens de Joegoslavische oorlog onafhankelijk verklaarde. Dit gebeurde in 1992, maar ook daarna waren de gevechten nog altijd niet voorbij. De sporen van deze bloederige oorlogen zijn nog altijd te zien. In de muren van gebouwen zitten nog altijd kogelgaten en sommige panden zijn nog altijd niet in ere hersteld. Dit is een van de redenen dat deze actieve groepsreis naar Bosnië Herzegovina zo indrukwekkend is. Het bekendste symbool van het land is hoogstwaarschijnlijk de Stari Most. Deze imposante brug vind je in de stad Mostar. Als je hem ziet lijkt hij onverwoestbaar, maar schijn bedriegt. In 1993 werd de Stari Most ook het slachtoffer van de oorlog. Een paar jaar later werd de brug onder toeziend oog van UNESCO weer opgebouwd met zoveel mogelijk originele stenen, die destijds in de rivier lagen. Dat is gelukkig goed gelukt en in 2005 kreeg deze parel terecht een plekje op de werelderfgoedlijst.

In tegenstelling tot buurman Kroatië, is Bosnië Herzegovina nog niet ontdekt door het grote publiek. Dat merk je aan de prijzen. Zelfs bij een restaurant in het hart van de stad kun je spotgoedkoop eten. Daarnaast zal je tijdens de reis uitzichten tegenkomen waar je tot voor kort alleen nog maar van kon dromen. Met haar groene landschappen, glooiende heuvels en kraakheldere rivieren is het land een echt paradijs voor avonturiers. Ga jij met Mr. Yeti mee op ontdekkingsreis voordat de rest van de wereld de schoonheid van Bosnië Herzegovina ontdekt?

Bereikbaarheid

In Bosnië heb je prima bereik met je GSM. Houd er rekening mee dat het land een 3G netwerk heeft en geen 4G. Om iemand in Bosnië te bellen, zet je het landnummer 387 voor het telefoonnummer. Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Wees je ervan bewust dat Bosnië nog niet is toegetreden tot de Europese Unie. Daarom kunnen er extra kosten berekend worden voor internetten en bellen. Het verschilt per provider of Bosnië Herzegovina binnen hun EU-bundel valt. Neem voor de zekerheid even contact op met jouw provider, zodat je niet voor verassingen komt te staan. In het land zijn voornamelijk bij hotels, restaurants en bars gratis Wi-Fi spots te vinden. Zo kun je tijdens je vakantie al snel jouw jaloersmakende foto’s naar vrienden sturen en dat perfecte plaatje op social media delen. Vergeet je niet om #mryeti te gebruiken?

Cultuur

In Bosnië Herzegovina wonen zo’n 3,5 miljoen mensen. De grootste bevolkingsgroep, ongeveer de helft van het totale aantal inwoners, zijn de Bosniakken, gevolgd door de Serviërs (eenderde) en Kroaten (15%). De Bosniakken zijn Islamitisch. In het land vind je dan ook prachtige moskeeën en andere gebouwen die volgens de Osmaanse bouwstijl zijn gebouwd.

Bosniërs zijn verzot op muziek en dans. Kijk niet vreemd op als een local de hele avond blijft zingen in het café met familie en vrienden, want dat doen ze maar al te graag. Er worden talloze liederen uit het hoofd gezongen en naar verloop van tijd gaan de voetjes van de vloer. De traditionele dans is de kolo. Hierbij staan mensen in een kring. Het bovenlijf komt nauwelijks in beweging, maar de benen moeten flink aan de slag. De basis is niet moeilijk, maar er zijn allerlei varianten die best ingewikkeld zijn om te leren. De kolodansers worden vaak muzikaal begeleidt door een accordeon.

Je zou het misschien niet denken, maar Bosnië Herzegovina heeft een hele rijke eetcultuur. Je vindt er zoete gerechten uit Midden-Europa en Turkije, zoals bijvoorbeeld baklava. Ook staan ze bekend om hun gegrilde vleesgerechten. Als je er bent, moet je zeker cevapcici proberen. Dit zijn kleine, gekruide worstjes van de grill. Daarnaast vind je ook heel veel stoofpotjes op de menukaart. Wil je een echt Bosnisch drankje proberen? Dan moet je kiezen voor rakija. Deze jenever komt in verschillende varianten voor. Pas op, want er zit maar liefst 40% alcohol in. Als je het liever iets rustiger aandoet, kun je een van de zelfgemaakte vruchtensappen bestellen.

Feestdagen en evenementen

Feestdagen en evenementen in Bosnië Herzegovina

Hieronder is een lijst te vinden met Bosnische feestdagen:

1 januari
Nieuwjaarsdag

7 & 8 januari Russisch
Orthodox Kerstmis

13 januari
Orthodox Nieuwjaar

27 januari
Heilige Sava feestdag

Maart/april (varieert ieder jaar)
Katholiek Pasen

April (varieert ieder jaar)
Orthodox Pasen

1 mei
Dag van de arbeid

9 mei
Dag van de overwinning

1 juni
Internationale Dag van het Kind

11 juli
Nationale Srebrenica Herdenking

1 november
Allerheiligen

8 november
Mitrovdan (St. Michaël Orthodox)

25 november
Dag van de Republiek

24 december
Id-ul-Maulid

25 en 26 december
Kerstmis

Flora en Fauna 

Flora

Bosnië Herzegovina beschikt over een rijke flora en is heel bosrijk. Je vindt er mooie bergen, glooiende heuvels, kloven en heldere rivieren. In het land leven duizenden plantensoorten, waaronder jasmijn, oleander en jeneverbessen. Ook komen er veel verschillende bomen voor, van pijnboom tot beuk en van fruitboom tot eik. In het Herzegovina-gedeelte van het land vind je zelfs vijgenbomen.

Fauna

Het land beschikt niet alleen over een rijke flora, er is ook veel wildlife. De kans dat je een bijzondere soort als een bruine beer of wolf spot is weliswaar klein, maar het kan zeker. In Bosnië Herzegovina komen ook andere interessante zoogdieren voor zoals steenbokken, wilde zwijnen, jakhalsen, otters, boom- en steenmarters, lynxen en wilde katten. Ben je gek op vogels? Dan is natuurpark Blidinje een must visit. In dit beboste berglandschap kom je veel boeiende soorten tegen, waaronder de auerhoen, verschillende bijzondere spechten en de oeraluil. Vergeet dus zeker niet om zo nu en dan even naar boven te kijken tijdens jouw actieve groepsreis in Bosnië Herzegovina.

Geldzaken

Betalen in Bosnië Herzegovina

In Bosnië Herzegovina betaal je met de Bosnische mark (BAM). 1 Euro is ongeveer 2 Bosnische mark, dus dit maakt het omrekenen eenvoudig. De actuele wisselkoers kun je hier bekijken. In sommige toeristische gebieden kun je vaak ook met de Euro betalen. Je kunt in Bosnië Herzegovina nog niet overal betalen met je bankpas of creditcard. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld op zak hebt. In de steden zijn er voldoende geldautomaten. Bij een automaat met een Cirrus- of Maestrologo kun je geld opnemen. Houd er rekening mee dat pinnen met een bankpas veel goedkoper is dan met een creditcard.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je groepsreis in Bosnië Herzegovina? Bereid je dan thuis alvast goed voor. Bosnië Herzegovina is een land dat nog volop in ontwikkeling is. In de grote steden zijn de medische voorzieningen prima, maar daarbuiten beperkt. Het is dan ook belangrijk om zelf een goedgevuld medicijnentasje mee te nemen op reis. De Europese gezondheidskaart (EHIC) is in Bosnië Herzegovina niet geldig. Een zogenaamd Vakantieformulier 111 geeft jou recht op vergoeding van spoedeisende medische zorg onder dezelfde voorwaarden als de EHIC. Het 111-formulier kan worden aangevraagd bij jouw ziektekostenverzekeraar. Wel moet je vaak contant betalen als je zorg nodig hebt. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest! Voor Bosnië Herzegovina is het niet verplicht om speciale vaccinaties te halen. Wel worden er een aantal inentingen aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar Bosnië Herzegovina te reizen hoef je alleen maar een geldig paspoort of identiteitskaart te hebben. Wel is het belangrijk dat je legitimatiebewijs nog minimaal drie maanden na vertrek uit het land geldig is. Je hebt voor een verblijf van maximaal 90 dagen per 6 maanden geen visum nodig. Ben je niet in het bezit van een Belgisch paspoort of identiteitskaart? Dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

Bosnië Herzegovina is een land dat zich nog volop aan het ontwikkelen is. Dat merk je aan het wegennet. Het aantal vierbaanswegen is beperkt en er zijn flink wat onverharde wegen. Mr. Yeti vindt jouw veiligheid ontzettend belangrijk en maakt tijdens jouw groepsreis naar Bosnië Herzegovina geen gebruik van openbaar vervoer. We maken gebruik van betrouwbaar lokaal vervoer om van A naar B te komen in het land.

Tijdsverschil

Het is in Bosnië Herzegovina even laat als in België. Je hoeft dus geen rekening te houden met een tijdsverschil tijdens jouw actieve groepsvakantie.

Elektriciteit

Bosnië Herzegovina kent een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard of ongeaard en hebben net als in België twee ronde gaten. Voor jouw actieve groepsreis naar Bosnië Herzegovina hoef je dus geen wereldstekker aan te schaffen.

Reistijd en klimaat

Vanaf de Nederlandse luchthaven Eindhoven kun je in een kleine 2,5 uur rechtstreeks naar Tuzla vliegen. Met de auto doe je er vanaf Antwerpen zo’n 17 uur over. Mr. Yeti pakt het vliegtuig om er zo voor te zorgen dat we zoveel mogelijk tijd hebben om te genieten van het mooie land. De beste reistijd voor Bosnië Herzegovina is tussen april en september. Het land kent voor het grootste gedeelte een gematigd zeeklimaat, behalve in het zuidwesten. Hier heerst een mediterraan klimaat. Het land kent warme zomers, waarbij zeker in de regio Mostar de temperaturen flink kunnen oplopen. De winters zijn echter streng. Er valt over het algemeen redelijk wat sneeuw en je kunt er zelfs skiën en snowboarden in de omgeving van Sarajevo. Dit is niet zo populair, omdat het weer in Bosnië Herzegovina soms wispelturig is. Hierdoor kan de sneeuwval later of eerder op gang komen.

Kleding

Het is belangrijk om goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Bosnië Herzegovina te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:

 • Neem luchtige kleding mee in de zomer. Een (fleece) trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Ook lange mouwen en een lange broek zijn van belang voor de muggen in de avond;
 • Neem uitgaanskleding mee voor als je ’s avonds naar een restaurant gaat;
 • In religieuze gebouwen moet je rekening houden met de kledingvoorschriften. Vrouwen dragen een rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Ook bedekken zij hun haren met een hoofddoek of sjaal. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.
 • Neem ook altijd een regenpak mee als je in het najaar naar Bosnië Herzegovina gaat;
 • Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden. Ze moeten ook als bescherming bieden voor slangenbeten