Verrassend Ierland | Groepsreizen en Singlereizen

Ierland

Informatie

Inleiding

Ireland, it is!

Ben je een zonzoeker? Dan staat Ierland waarschijnlijk niet bovenaan op jouw lijstje door alle afgeschrikte grijze beelden. Maar maakt dat Ierland niet juist ook heel mooi? Het fascinerende, mysterieuze Ierland is rijk aan ongerepte natuur, slaperige dorpjes en levendige stadjes, spectaculaire kunsten en eeuwenoude ruïnes. Maar bovenop het natuurschoon van Ierland, zijn ook de Ieren zelf uitzonderlijk vriendelijk, hebben veel gevoel voor humor en natuurlijk de uitgesproken verbondenheid met eigen land en cultuur. Kortom, Ireland it is!

 Ongeveer 600 jaar voor Christus is er sprake van menselijke bewoning. De eerste Kelten kwamen naar Ierland om daar hun cultuur, religie en gebruiken te verspreiden. 1000 jaar later kwam er een bisschop naar Ierland om het christendom te verspreiden. Tot op de dag van vandaag is deze bisschop nog de belangrijkste patroonheilige van Ierland namelijk St. Patrick. De Republiek Ierland is nog steeds voornamelijk katholiek.

Door de geschiedenis heen heeft Ierland een opeenstapeling van gevechten en oorlogen te voorduren gehad. De Vikingen, Engelse, protestanten, Normandische koningen en katholieken. Dit alles heeft veel sporen achtergelaten op eiland zoals ruïnes van kerken, kastelen en andere gedenktekens. Ierland werd in de 19e eeuw bij koninkrijk Engeland gevoegd. Na verschillende bloederige opstanden en protesten werd Ierland in 1921 zelfstandig.

Ierland wordt ook wel eens het groenste eiland genoemd. De toeristen komen hier met name voor de groene heuvels, prachtige ruige kusten en schilderachterlijke dorpjes, waar je prachtig door kan fietsen en wandelen. De Ieren zijn zeer gastvrij en zorgen voor veel gezelligheid. Het land kent ook een lange historie van volksmuziek en deze muziek wordt nog altijd veel gespeeld in plaatste pubs. Een prachtig land met mooie vergezichten en landschappen!

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid met je GSM is in Ierland geen enkel probleem. Mocht je iemand in Ierland willen bellen dan zet je het landnummer 353 voor het telefoonnummer. Wil je vanuit Ierland naar België bellen, dan kies je voor 32.

Er zijn veel gratis Wi-Fi spots te vinden in Ierland. Ideaal dus als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen alvast wilt delen met vrienden.

Cultuur

Ieren zijn afstammelingen van de Kelten net als de inwoners uit Schotland, Wales en Bretagne. De Ieren spreken met name Engels, maar dit heeft ermee te maken dat de Engelsen langdurig Ierland hebben overheerst. Het Gaelic wordt nog wel door veel mensen gesproken en kinderen krijgen dit vak ook verplicht op school. De taal is ook nog terug te vinden op straatnaamborden, waarop de straat tweetalig wordt aangeduid.

Er bestaan talloze traditie te denken aan het dragen van groene kledij tijdens St. Patrick’s Day en het eten van koolstamp tijdens Halloween. Ook zijn de traditionele muziek en dansen zij overal te horen en zien in stadcentra en op festivals. De bekendste instrumenten die worden bespeeld zijn de ‘bohrán’, een soort handtrommel en de viool (tin whistle). Het dansen wordt voornamelijk gedaan in een rijtje en wordt door de Ieren als een zeer serieuze zaak gezien. In een Céili kan je zelf ook eens mee dansen. Dat mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens jouw actieve groepsreis door in Ierland.

Naast deze tradities speelt de pub ook een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Ieren. De Ieren gaan niet enkel en alleen naar de pub om te drinken, maar ook om te filosoferen over het bestaan, de wereldpolitiek, te genieten van een heerlijke maaltijd mosselen of gewoon rustig bij het haardvuur te zitten onder het genot van een pint. De pub wordt door de Ieren echt als een openbare huiskamer gezien.

De kerk heeft nog altijd veel invloed op de Ierse cultuur. De laatste jaren is dit wel veranderd doordat jongeren zich niet meer de wet laten voorschijven door de kerk. Ondanks dat brengen toch de meeste Ieren nog minstens één keer per week een bezoek aan de kerk.

Feestdagen

1 januari
Nieuwjaarsdag

17 maart
St. Patricks Day

25 maart
Goede vrijdag

27 en 28 maart
Pasen

12 juli
Anniversary of the Battle of the Boyne

1 juni, 3 augustus, 26 oktober
Nationale feestdagen in Republiek Ierland

4 mei, 25 mei, 31 mei
Nationale feestdagen in Noord-Ierland

25 december
Kerstmis

26 december
St. Stephen’s Day

Flora en Fauna

Flora
Ierland wordt ook wel eens het groenste eiland genoemd vanwege de vele tinten groen die het eiland overheersen. Het land is voor slechts voor 5% bedekt met bos waarvan veelal is aangeplant met naaldhout. Lang geleden kende Ierland wel veel bos, maar door een overbeweiding en houtkap tussen de 16de en 18de eeuw leidde dit tot grootschalige ontbossing. In het zuiden van Ierland vind je wel 3 meter hoge fuchsiahagen en op beschutte plaatsen groeien palmen, magnolia’s en aardbeibomen. Net als in Engeland komt de Rododendron ook zeer veel voor in Ierland. Bijzonder is de flora van de Burren, een kalksteenplateau. Hier groeit alpenflora en Middellandse-Zeeflora. Verder vind je in Ierland nog vlierstruiken, meidoorn, kamerfolie, rozen en gaspeldoorn. Orchideeën zijn ook in Ierland te vinden maar dan met name in de duinen. Het veenland is begroeid met veenbessen, dopheide en veenmossen.

Fauna
De meeste inheemse dieren zijn helaas door de langdurige ijsoverdekking uitgestorven. Aangezien Ierland nog eerder van Groot-Brittannië was gescheiden dan van het continent was er ook geen grote immigratie van het Europese vasteland. Er leven dus niet zoveel dieren in Ierland. Dieren die er wel kan vinden zijn bijvoorbeeld, slangen, de mol, bunzing en wezel, specht, slaap- en woelmuizen en wilde zwijnen.

Verder leven er nog kleine roofdieren zoals de vos, de das, de otter, de hermelijn en de boommatter. In het zuiden van Ierland komen edelherten voor en in het noorden reeën. Ondanks dat er niet veel dieren leven in Ierland is het land wel rijk aan vogels. Er leven enkele honderden soorten in en rond Ierland. Zoals bijvoorbeeld jan-van-genten, alken, zeekoeten, aalscholvers, meeuwen en stormvogels. ’s Winters overwinteren veel vogels uit Europa, De Noordpool, Groenland, IJsland en Canada in Ierland. Dit zijn met name zwanen, ganzen, kieviten en grutto’s. De enige reptiel die in Ierland leeft is de hagedis. Er zijn slechts 2 soorten amfibieën.

Ook zijn er veel vissen in de wateren van Ierland te vinden. Ierland is daardoor ook een paradijs voor sportvissers. Je vindt er met name zalm, forel, snoek, kabeljauw, makreel haring, spiering, haaien en roggen. Verder zwemmen er voor de kust ook bruinvissen, dolfijnen en zeehonden. Ierland telt bijna 40 botanische en ornithologische natuurreservaten, maar ook reservaten voor zoetwatervissen.

Geldzaken

Tijdens jouw actieve groepsreis in Ierland betaal je gewoon met de Euro. Geldautomaten zijn voldoende te vinden in Ierland. Ook kan je goed terecht met je credit card maar geld opnemen met een credit card is meestal niet gratis in tegenstelling tot de bankkaart.

Gezondheid en Vaccinaties

Hoewel Ierland een West-Europees land is, is de gezondheidszorg nog altijd op een flink lager niveau dan bijvoorbeeld in België. Het niveau van artsen en verplegend personeel is prima, maar vaak zijn het de voorzieningen die nog wel wat aan de wensen over laten. Je moet niet opkijken als je in Ierland met 30 personen in een zaal komt te liggen. Privé klinieken bieden een iets betere service en een hoger verzorgingsniveau.

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis in Ierland? Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je de medische kosten natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet overigens niet je identiteitsbewijs en reisverzekering papieren mee te nemen.

Indien je naar het ziekenhuis moet en niet in staat bent er zelf te geraken, bel dan 112. Zorg dat je je medicijnen tasje voldoende hebt gevuld voor je actieve groepsreis naar Ierland.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Ierland dien je geen speciale vaccinaties te halen. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

* Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
* Leidingwater is in Ierland goed te drinken. Vertrouw je het niet, drink dan enkel water uit een fles of kook het leidingwater minimaal 5 minuten.
* Eet geen (half) rauw vlees of vis
* Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
* Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.
* Pas op voor teken tijdens het wandelen.

Reisdocumenten

Om naar Ierland te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

De wegen in Ierland vormen een uitgebreid netwerk van openbare wegen met een lengte van duizenden kilometers. Door de eeuwen heen zijn de wegen verder aangepast naar veranderende behoeften. De vroegere paden voor paard en wagen zijn nu moderne autosnelwegen geworden.

Forse subsidies van de Europese Unie hebben ervoor gezorgd dat de primaire, secundaire en lokale wegen goed te bereiden zijn. Ook mede hierdoor heeft Ierland autosnelwegen kunnen aanleggen met 4 stroken. In vergelijking hiermee zijn de ontwikkelingen in Noord-Ierland aanzienlijk langzamer gegaan, hoewel ook daar een aantal belangrijke randwegen zijn aangelegd.

Tijdsverschil

In Ierland is het een uurtje vroeger dan in België. Dit heeft als voordeel dat je op de heenweg een uurtje langer kan genieten van jouw groepsreis door Ierland, maar als nadeel dat je bij terugkomst weer een uurtje vooruit moet.

Elektriciteit

Ierland kent een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor jouw actieve groepsreis in Ierland heb je dus een verloopstekker nodig van het type G, of een wereldstekker.

Reistijd en Klimaat

Ierland is een prachtig groen eiland en dankt deze weelderige begroeiing aan de vele regen die het hele jaar door valt. Ierland is namelijk een van de natste landen van Europa. De regenval is het gehele jaar redelijk hoog, maar wel gelijkmatig verdeeld over de maanden.

Vanaf de lente begint de temperatuur in Ierland omhoog te gaan. In de zomer kan het er heerlijk warm worden en in de winter komt de temperatuur zelden onder het vriespunt. Door deze aangename temperaturen is het mogelijk Ierland het gehele jaar te bezoeken. Hierdoor is het ook heerlijk om te wandelen en culturele uitstapjes te maken, zolang je je paraplu op poncho maar in de aanslag hebt.

Kleding

Het is belangrijk goed voorbereid op jouw actieve groepsreis naar Ierland te vertrekken. Vergeet daarbij ook zeker niet de juiste kledingkeuze. Dit maakt jouw reis een stuk aangenamer. Daarom geeft Mr. Yeti jou de volgende tips mee:
* Neem luchtige, maar ook vooral warme kleding mee in verband met de wisselende weersomstandigheden in Ierland.
* Een goed regenpak en goede fleece trui of vest heb je zeker nodig in Ierland.
* Neem comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden.

 

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

  • greentripper-logo-rand
  • Vaude