Baltische_Staten_Rondreis

BALTISCHE STATEN

Inleiding

Baltische Staten

Wil jij ook eens iets anders dan Parijs of Londen? Kennismaken met onontdekte steden die nog niet overspoeld worden door toeristen? Stap dan met Mr. Yeti in het vliegtuig naar de Baltische staten. Samen met je gezellige reisgenoten bezoek je het unieke Vilnius, romantische Riga en schilderachtige Tallinn.

Litouwen, Letland en Estland worden samen de Baltische Staten genoemd en hebben een rijke cultuur en geschiedenis. De landen kennen een communistisch verleden en hadden het vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog erg lastig, omdat ze moesten overleven tussen de twee grootmachten Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Uiteindelijk kreeg de Sovjet-Unie het tot 1991 voor het zeggen in de landen. Toen viel het rijk uiteen en werden Litouwen, Letland en Estland onafhankelijk. Daarna ging het al snel goed met de landen en tussen 2000 en 2006 groeide de economie ongekend rap. Sinds 2004 zijn de drie ook lid van de Europese Unie.

De binnensteden van Vilnius, Riga en Tallinn zijn alle drie ongekend mooi en staan dan ook in hun geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vergis je niet, want ondanks dat de steden dichtbij elkaar liggen, zijn ze allemaal heel verschillend en op hun eigen manier uniek. Wel vind je in alle drie de landen magisch mooie gebouwen, schilderachtige straatjes en talloze terrasjes. Als je buiten de stadsgrenzen komt, verbaas je je over de bijzondere plattelandsdorpjes, waar paard en wagen nog steeds als vervoersmiddel worden gebruikt.

Val tijdens het reizen met onze minibus vooral niet in slaap, maar verbaas je over de ongerepte en prachtige natuur van de Baltische staten. Mr. Yeti zou Mr. Yeti niet zijn als hij je niet mee zou nemen op ontdekkingsreis door de mooie natuur. Daarom gaan we niet alleen de steden bezoeken, maar zien we ook de bijzondere nationale parken en gaan we in Estland het water op. Ben jij klaar voor de meest afwisselende groepsvakantie ooit?

Bereikbaarheid

Met je GSM heb je vrijwel overal bereik in Litouwen, Letland en Estland. Wil je iemand bellen in een van deze landen? Dan moet je de landcode voor het telefoonnummer zetten.

 • De landcode van Litouwen is 370.
 • De landcode van Letland is 371.
 • De landcode van Estland is 372.

Wil je op reis bellen naar België? Dan zet je 32 voor het telefoonnummer.

Veel restaurants, hotels, bars en luchthavens in de Baltische Staten bieden gratis Wi-Fi aan. Soms zijn de netwerken wel beveiligd met een wachtwoord. Hier kun je de bediening gewoon naar vragen, zodat jij jouw perfecte plaatjes al tijdens je reis kan delen met vrienden en familie. Vergeet je je perfecte plaatjes niet te delen op social media met #mryetigroepsreizen?

Cultuur

Litouwen, Letland en Estland hebben allemaal hun eigen, unieke cultuur. Welk land wordt jouw favoriet?

Litouwen

Litouwers zijn fier op hun land en vooral op hun taal. Wist je dat Litouws de oudste Europese taal is die vandaag de dag nog gesproken wordt? Ze hebben, toen ze onder Russisch bewind vielen, enorm hun best moeten doen om het Litouws niet verloren te laten gaan. De inwoners waarderen het dan ook heel erg als je hun taal probeert te spreken. Oefen dan ook maar goed op je Litouws, want je inzet wordt beloond.

De belangrijkste volkskunst in het land is de houtsnijkunst. Litouwers maken van hout allemaal prachtige kruisen, weerhuisjes, heilige figuren en meer. Tijdens onze groepsreis gaan we deze kunst zelf bekijken op de Heuvel der Kruisen. Veel bewoners zien deze plek als een bedevaartsoord. Het is dan ook een indrukwekkende plek om te bekijken.

Wat eten we vandaag? Als je typisch Litouws wilt eten kies je voor een gerecht met melkproducten en aardappelen. Ook pannenkoeken zijn heel populair en die vullen de koks graag met allerlei verschillende ingrediënten. Een lokaal drankje is een honinglikeur Stakliskes. Drink hier niet te veel van, want er zit flink wal alcohol in.

Letland

Letland heeft iets magisch, dat merk je meteen als je door de straten loopt. Magie zit ook verankerd in de cultuur. Er zijn veel sprookjes en sagen die al eeuwen van vader op zoon worden doorverteld. Letten horen de vertellingen van deze verhalen graag aan, vooral via gezongen gedichten. Deze gedichten bestaan uit telkens vier regels. Door de eenvoud konden vertellers de gedichten makkelijk onthouden.

Overal in Letland kom je winkeltjes tegen die producten van amber verkopen. Dit is een geelbruine, doorzichtige steen die gevormd wordt door de hars van bomen. Het land staat echt bekend om deze steen, dus als je een typisch Lets souvenirtje wilt kopen is dit de juiste keuze.

Ook de Letse keuken kenmerkt zich door gerechten met melkproducten en aardappels. Daarnaast zijn de inwoners gek op varkensvlees. Het meest bekende gerecht in het land zijn grijze erwten met spek. Ga jij dit stoofpotje proeven?

Estland

Estland heeft van de Baltische Staten volgens veel mensen de vriendelijkste inwoners. Ze houden er een bourgondische levensstijl op na en genieten graag van een drankje in een van de vele kroegen. Vooral wodka is erg populair bij de Esten. Wil je proosten met een Est? Dan kijk je hem of haar recht aan en zeg je ‘Terviseks!’

Liederen en verzen zijn belangrijk voor de Esten. Hun muzikale tradities overleefden vele buitenlandse heersers. De teksten gaan vaak over het weer, leven op de boerderij, familie, liefde en verschillende mythes.

Op het menu staan in Estland vaak sobere, maar stevige gerechten. Ook eet de bevolking vaak gerookte vis, zoals forel en verschillende soepen zoals zuurkoolsoep, paddenstoelensoep en bietensoep. Wil je echt iets typisch Ests proeven? Dan moet je een bloedworst proberen.

Feestdagen en evenementen

Iedere Baltische staat heeft zijn eigen feestdagen. Hieronder is per land een lijst te vinden met de belangrijkste feestdagen.

Litouwen

1 januari
Nieuwjaarsdag

16 februari
Onafhankelijkheidsdag

11 maart
Nationale feestdag

April
Pasen

1 mei
Dag van de arbeid

24 juni
St. John feest

15 augustus
Maria Hemelvaart

1 november
Allerheiligen

25 & 26 december
Kerstmis

31 december
Oudejaarsavond

Letland

1 januari
Nieuwjaarsdag

April
Goede Vrijdag

April
Pasen

1 mei
Dag van de arbeid

4 mei
Herstel van de onafhankelijkheid

9 mei
Dag van Europa

1 juni
Internationale Dag van het Kind

23 juni
Midzomernacht (Sint-Jansnacht)

24 juni
Midzomer

18 november
Onafhankelijkheidsdag

24 december
Kerstavond

25 & 26 december
Kerstmis

31 december
Oudejaarsavond

Estland

1 januari
Nieuwjaarsdag

24 februari
Dag van de onafhankelijkheid

30 maart
Goede vrijdag

April
Pasen

1 mei
Dag van de arbeid

Mei
Pinksteren

23 juni
Dag van de overwinning

25 & 26 december
Kerstmis

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora

Litouwen, Letland en Estland liggen aan de oostzijde van de Oostzee. Het water delen ze met de Scandinavische landen, Finland, Polen, Rusland en Duitsland. Er is veel (beschermde) natuur in de Baltische staten en vooral aan de kustlijn leven veel verschillende plantensoorten. Vooral de ongerepte bossen in de landen zijn adembenemend mooi.

Fauna

De Baltische Staten hebben een ongekende variatie aan fauna. In de landen kom je veel bijzondere diersoorten tegen, waaronder wilde bruine beren, lynxen, wolven en talloze zeldzame broedvogels.

Nationale parken

Wil je genieten van de mooie, ongerepte natuur in de Baltische Staten? Dan moet je zeker afreizen naar een van de velen nationale parken. Mr. Yeti heeft voor de geweldige actieve groepsreis de mooiste uitgekozen: Soomaa nationaal park in Estland. Hier spotten we hopelijk een aantal van de 45 zoogdiersoorten in het gebied of de 160 bijzondere broedvogels. Extra speciaal: we gaan de ongerepte natuur ook bekijken vanaf het water middels een te gekke kanotocht. Neem je GoPro maar mee, want deze ervaring wil je later nog eens herbeleven.

Geldzaken

Ga je met Mr. Yeti mee op ontdekkingstocht door de Baltische Staten? Dan kun je in alle drie de landen gewoon met de Euro betalen. Je kunt op veel plaatsen pinnen, vooral in de grote steden. Vaak is het ook mogelijk om met een creditcard te betalen. Zorg wel dat je wat contanten meeneemt voor de zekerheid.

Gezondheid & vaccinaties

Heb je schrik dat jou wat overkomt tijdens je actieve groepsreis door de Baltische Staten? Bereid je dan thuis alvast goed voor. In Litouwen, Letland en Estland is de medische zorg van redelijke kwaliteit. Vaak moet je contant betalen als je zorg nodig hebt. Als je goed verzekerd bent bij je ziekenfonds dan krijg je dit natuurlijk terug. Het best check je dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

In de landen zijn voldoende apotheken te vinden. Het is wel verstandig om zelf een gevuld medicijnentasje mee te nemen op je actieve groepsreis naar de Baltische Staten.

Wanneer je met Mr. Yeti op een actieve groepsreis gaat is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. Wij willen je namelijk op voorhand beschermen tegen hoge kosten nadien. Wij werken samen met Protections verzekeringen, gespecialiseerd in de type reizen die wij aanbieden. Weet je niet zeker of je bij jouw verzekeringsmaatschappij voldoende bent gedekt, neem dan even contact met hen op. Uiteraard bepaal je zelf voor welke verzekeringsmaatschappij je kiest!

Voor Litouwen, Letland en Estland dien je geen speciale vaccinaties te halen. Verder raden wij wel aan altijd rekening te houden met het onderstaande tijdens jouw actieve groepsreis:

 • Vermijden van zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en regelmatig insmeren met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is)
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • In Litouwen, Letland en Estland zitten aardig wat teken. Bereid je hier goed op voor door bedekkende kleding en een hoofddeksel mee te nemen
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Om naar Litouwen, Letland en Estland te reizen dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

Over het algemeen zijn de wegen in de Baltische Staten goed begaanbaar. In de grote steden zitten er nog wel eens gaten in de weg door het vele gebruik.

Tijdsverschil

In Litouwen, Letland en Estland is het in de winter één uur later dan in België. In de zomer is het even laat als in ons land. Tijdens onze actieve groepsvakantie hoef je dus geen rekening te houden met een tijdsverschil.

Elektriciteit

De Baltische Staten kennen een voltage van 230. Stopcontacten zijn geaard of ongeaard en hebben net als in België twee ronde gaten. Voor jouw actieve groepsreis in Litouwen, Letland en Estland heb je dus geen wereldstekker nodig.

Reistijd en klimaat

Vanaf Brussel vlieg je in 2 uur en 15 minuten naar Vilnius. Een vlucht van Tallinn naar Brussel duurt 2 uur en 35 minuten. Litouwen, Letland en Estland zijn geen echte zonbestemmingen en hebben een gematigd zeeklimaat met koude winters en milde zomers. Er valt het hele jaar door regen.

Kleding

Neem de juiste kleding mee naar jouw actieve groepsreis naar de Baltische Staten. Dit maakt je heerlijke week weg een stuk aangenamer. Mr. Yeti heeft voor deze bestemming een aantal kledingtips:

 • Neem zowel warme als wat luchtigere kleding mee. De temperaturen in de Baltische Staten kunnen per dag erg verschillen.
 • Neem bedekkende kleding en een hoofddeksel mee tegen de teken in natuurgebieden.
 • Een warme trui is prettig voor koude avonden.
 • Wil je geen last hebben van regen? Dan raden we je aan om regenkleding of een paraplu mee te brengen.